Škoda JS chystá zakázky na dobu po Mochovcích

Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.

Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS. Zdroj: Anna Vackova

Škoda JŠ
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.
7
Fotogalerie

Plzeňský dodavatel pro jaderné elektrárny Škoda JS loni vykázal tržby 4,42 miliardy korun a zisk 178 milionů korun. Tato čísla chce udržet i v příštích letech.

Strojírenský kolos Škoda JS je stále ještě významně živen výstavbou slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Z loňských tržeb 4,42 miliardy korun přišlo ze Slovenska 1,77 miliardy. První ze slovenských reaktorů by měl být hotový příští rok a druhý v roce 2019. Nové zakázky ale plzeňské firmě očekávaný výpadek příjmů nahradí.

„Loni jsme podepsali zakázky za 4,23 miliardy korun, tedy meziročně o šedesát milionů korun vyšší. Dodávky pro Mochovce z toho tvoří jen 120 milionů korun,“ říká Josef Perlík, generální ředitel Škoda JS. Kvůli stavu jaderné energetiky v Evropě přitom příležitostí pro nové obchody spíše ubývá.

Nové jaderné projekty, například ve Finsku, Maďarsku nebo Velké Británii, zatím nejsou tak daleko, aby se podepisovaly kontrakty. Nové možnosti na získání zakázek se otevírají v Jordánsku a Turecku. 

Jednou ze zásadních částí byznysu Škody JS, která loni vykázala zisk 178 milionů korun, se stává modernizace systémů kontroly a řízení jaderných elektráren. „Navrhujeme architekturu systémů, algoritmy a pak zajišťujeme výrobu a vývoj komponentů u externích dodavatelů a jejich montáž v elektrárně,“ vysvětluje Perlík.

Do roku 2020 bude firma modernizovat systémy v maďarské elektrárně Paks. Smlouva s Maďary má hodnotu miliardy korun. Loni firma podepsala smlouvu na modernizaci řídicích systémů v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně. Od loňska má Škoda JS také novou pětiletou smlouvu s ČEZ na údržbu zařízení primárního okruhu v českých jaderných elektrárnách.

Navzdory sporům obou firem, které vyplývají z nedostatečné kontroly svarů potrubí v Dukovanech a v Temelíně, je objem sjednaných prací podobný jako v minulosti. „Ve sporu, který s námi ČEZ vede o 611 milionů korun, jsme soudu zaslali naše stanovisko. Teď se čeká na reakci ČEZ,“ doplňuje Perlík.