Škoda Power našla odbyt v chilské poušti

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Krize evropské energetiky donutila plzeňského výrobce turbín Doosan Škoda Power hledat zákazníky na exotičtějších trzích. Nové velké zakázky získala firma už loni v Latinské Americe. Před dokončením jsou jednání o dodávce turbín do Ománu a Saúdské Arábie. Letos by konečně měla po tříletém usilí Škoda proniknout do Spojených států.

Zatímco v roce 2013 našla firma velké odběratele téměř výhradně v Evropě, loni spadl podíl velkých evropských zakázek na více než polovinu. Letos jsou zatím hlavní kontrakty ze zemí mimo domácí kontinent.

Tahounem začíná být Latinská Amerika, kde firma těží z dobrých zkušeností se staršími turbínami Škoda. „Za poslední čtyři roky jsme tam podepsali kontrakty za sedm miliard korun. Letos jsme získali zakázku za 1,1 miliardy korun na dodávku turbíny pro elektrárnu v Chile. Máme i opci na další turbínu, pokud se bude elektrárna rozšiřovat,“ říká generální ředitel Škoda Power Jiří Šmondrk. V Mexiku je před podpisem kontrakt za miliardu korun.

Loni Škoda Power významně vstoupila do oblasti turbín pro koncentrační solární elektrárny. Dodá stroje do dvou chilských elektráren v poušti Atacama s výkonem dvakrát 110 megawattů. Spolupracuje také na jednom testovacím projektu v Austrálii.

Tržby rostly o 300 milionů

Za loňský rok vykázala Škoda Power tržby 9,1 miliardy korun, což je o 300 milionů více než v roce 2013. Zvednout by se měl také zisk před zdaněním, který v roce 2013 činil 1,7 miliardy korun. „Přesné číslo zveřejníme až po konání valné hromady. Lepší výsledek je ale dán i díky výnosům z finančních investic,“ vysvětluje finanční ředitel Michal Košacký. Pro letošní rok zatím strojírenská firma předpovídá tržby přes sedm miliard korun. Nyní Škoda po celém světě pracuje na šestatřiceti projektech nových turbín a šestnácti modernizacích či retrofitech starších turbín.

Z Česka pochází jen zhruba dvě stě milionů korun tržeb, a to z dodávek náhradních dílů a komponent. V Evropě vidí firma potenciál především v modernizacích, které jsou levnější a rychlejší. Na britských ostrovech se zase rozbíhají investice do spaloven odpadu a biomasy.

Jiří Šmondrk: Věříme turbínám pro solární elektrárny
Jiří Šmondrk, Škoda PowerJiří Šmondrk, Škoda Power | Anna Vackova, E15
Přede dvěma lety si Doosan Škoda Power předsevzala do pěti let zdvojnásobit tržby. Světový trh s turbínami se však propadl. „V našem segmentu se před krizí vyráběly ročně turbíny s celkovým výkonem kolem 25 gigawattů. Teď objem klesl pod 20 gigawattů,“ říká generální ředitel firmy Jiří Šmondrk.
E15: Přede dvěma lety jste počítali, že trh poroste?

Čekali jsme, že poptávka bude minimálně stabilní. Nenapadlo nás, že se vývoj takto obrátí. Podcenili jsme trochu i to, že potrvá déle prosadit se na nových trzích, kde jsme dosud nepůsobili. Někde trvalo dva i tři roky, než jsme prodali první turbínu.
E15: Pozdrží se i původní plány na rozšiřování výrobních kapacit?

Naše kapacita je hodně pružná. Jsme schopni rychle zmobilizovat v některých oblastech až třicet procent kapacit. Pořád investujeme do nových strojů, které jsou produktivnější. Dřív jsme měli na jednu věc čtyři stroje, teď kupujeme jeden, který vše zvládne sám. Ale vždy jsme říkali, že pokud budeme stavět nový závod, tak to bude mimo Česko, abychom se přiblížili důležitým trhům, jako je třeba Indie.
E15: Stavbu závodu v Indii posouváte za rok 2017. To už bude trh v lepší kondici?

Indie musí něco udělat. Mají miliardu lidí a instalovaný výkon 250 gigawattů. Čína má 1200 gigawattů. Všechny velké firmy jako Siemens a Alstom už tam výrobny mají. My jako Doosan tam vyrábíme kotle. Teď zvažujeme, kdy investici do výroby turbín odstartovat.
E15: Konečně se vám povedlo uspět v USA. V jakém stavu je tamní zakázka?

Máme podepsanou dohodu a čekáme, až si partner zajistí financování. Protože podniká v oblasti výroby koksu, tak také čeká, jak se bude vyvíjet americká ekonomika. Rozhodnout o stavbě by měl do poloviny letošního roku.
E15: Paroplynové elektrárny vás v USA lákají?

Nabízíme turbíny i pro tento segment. Ale Američané jsou hrozně konzervativní, bojí se, že nedostanou rychlý a kvalitní servis. Doufáme proto, že tyto obavy odbourá první referenční zakázka, kterou v USA uděláme. Stejně jako se to stalo před patnácti lety s referenční zakázkou v Německu.
E15: Které z nových produktů jsou pro vás nejperspektivnější?

Turbíny pro koncentrační solární elektrárny. Zkoušíme se dostat do velkých projektů v Maroku, Austrálii. Náklady jdou dolů, technologie se vylepšují a tím, že se vyřešila akumulace tepla, tak v některých oblastech tyto elektrárny fungují v režimu základního zatížení. Kromě toho se hodně rozjíždějí také spalovny odpadů.