Škrt pro fotovoltaiku zřejmě projde, podpořil ho senátní výbor

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: ctk

Senátní hospodářský výbor doporučil schválit vládní novelu, která omezuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Senátoři by měli o zákonu rozhodnout na své schůzi, která začne ve čtvrtek. Návrh zákona ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku.

Poslanci ale při projednávání ve Sněmovně vložili do novely přechodné období, které se vztahuje na ty, kteří ke dni účinnosti zákona budou mít stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce roku 2015. Pak se na ně bude vztahovat podpora podle dosavadního znění zákona.

Schválit změnu zákona už doporučil i podvýbor pro energetiku i ústavně-právní výbor. Také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) již dříve ujistil, že Senát tuto předlohu schválí.

Účelem novely je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu. Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc řekl členům výboru, že tuzemské domácnosti platí druhé nejvyšší poplatky za obnovitelné zdroje v Evropě a tuzemský průmysl dokonce nejvyšší poplatky.

Součástí novely je i poslanecký návrh, aby příjemci dotací museli zveřejňovat své vlastníky. Novela také stanovuje horní hranici příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 495 korun za megawatthodinu, zatímco letos lidí platí 583 korun.

Solární daň se bude odvádět z elektřiny vyrobené od 1. ledna příštího roku, a to po tu dobu, po kterou bude trvat právo na podporu výroby elektřiny. Její sazba však klesne z dosavadních 26 na deset procent. Vztahovat se bude na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, kdy vrcholil solární boom.

ALIES: Výnos daně bude zanedbatelný

Proti solární dani protestují zástupci fotovoltaiky. Například Aliance pro energetickou soběstačnost varuje, že výnos daně bude zanedbatelný ve srovnání s riziky sporů a arbitráží, které kvůli tomu státu hrozí. Podle zástupce aliance Marka Langa je návrh kromě jiného v rozporu se zákonem.

Vývoj solární energetiky v ČeskuVývoj solární energetiky v Česku | E15

Aliance upozornila, že ministerstvo průmyslu oficiálně odmítlo předložit podkladový výpočet pro prodloužení solárního odvodu, který by se mohl podrobit nezávislé oponentuře.

„Ministerstvo průmyslu opakovaně odmítá zveřejnit podklady pro návrh prodloužení solárního odvodu. Není vůbec jasné, zda výpočet neopakuje brutální pochybení, které úřady udělali při obhajobě solární daně ve výši 26 procent na období 2011 až 2013,“ uvedl ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.