Slovenská armáda koupila dva české letouny L-410, o další nemá zájem

Výroba L-410 v Kunovicích

Výroba L-410 v Kunovicích Zdroj: Euro Martin Pinkas

Slovenská armáda pořídila dvě nová dopravní letadla L-410 od českého výrobce Aircraft Industries. Ministr obrany Martin Glváč dnes během představení letounů novinářům řekl, že další stroje tohoto typu vojsko kupovat nebude. Armáda má ve výzbroji sedm kusů L-410.

„Je to začátek možná lepší budoucnosti slovenského (armádního) letectva, které se nachází v neutěšené situaci. Vzdušné síly budou lépe vybaveny,“ řekl Glváč.

Dva stroje L-410 koupilo Slovensko už v letech 2009 a 2010, další dodávka byla odložena kvůli nedostatku peněz. Podle Glváče poslední objednávku dvou letounů za 9,8 milionu eur (zhruba čtvrt miliardy korun) ministerstvo obrany financovalo z úspor v jiných oblastech.

Nová letadla, každé s kapacitou 17 cestujících a s doletem 1500 kilometrů, hodlá armáda podle náčelníka generálního štábu Petera Vojteka kromě převozu vojáků na zahraniční mise využít v případě krizové situace i na transport lidí na Slovensku. Vyloučeno prý není ani jejich použití k přepravě politiků nebo vysokých úředníků při cestě do okolních zemí.

Ministerstvo obrany v souvislosti s nákupem letadel L-410 čelilo kritice tisku kvůli tomu, že stroje prý nakupovalo netransparentně přes prostředníka a bez veřejné soutěže. Glváč se bránil, že transakce je součástí dřívějšího kontraktu a že nákup prostřednictvím bratislavské firmy Manipul si vyhradil kunovický výrobce letadel.

Ani po nákupu nových armádních letadel nemá Slovensko moderní letoun na přepravu vojáků a techniky na mise do vzdálenějších zemí. Bratislava chtěla v minulosti koupit výrazně větší letadla C-27J Spartan od italského výrobce Alenia Aeronautica. Kvůli nedostatku peněz ale obchod dosud neuzavřela. Slovenské ozbrojené síly mají na přepravu vojáků a nákladu v současnosti k dispozici letadlo typu An-26, jejichž životnost končí příští rok.

Slovenské ministerstvo obrany zvažuje také změnu v oblasti ochrany vzdušného prostoru, kterou v současnosti zajišťují stíhačky Mig-29. Ve hře je prý možnost, že Slovensko by si podobně jako Česko stíhačky pronajalo. Důvodem jsou vysoké náklady na provoz a údržbu migů. Detaily hodlá Glváč představit v příštích týdnech.

Česká vláda schválila pronájem 14 švédských stíhaček Jas-39 Gripen v roce 2004, smlouva vyprší na konci příštího roku. Kabinet jedná o jejím prodloužení, premiér Petr Nečas ale již dříve připustil, že ve hře je stále možnost krátkodobého řešení, po kterém by na stíhačky následoval otevřený tendr.