Slovenské plány Daniela Křetínského se zadrhly

SPP

SPP Zdroj: SPP

Největšímu čistě soukromému uskupení v české elektroenergetice – Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) – se zatím nedaří nástup na slovenský trh. Právě Slovensko přitom šéf EPH Daniel Křetínský označil loni v rozhovoru pro deník E15 za „druhý domácí trh“, který má vedle Česka největší prioritu. Slovensko však mezitím pozastavilo privatizaci tepláren.

Společnému holdingu Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče se komplikuje i nejambicióznější plánovaná transakce – nákup podílu ve výši 49 procent ve Slovenském plynárenském průmyslu (SPP). Tedy obchod v řádu desítek miliard korun, který by pro EPH konečně znamenal velkou trefu do černého za hranicemi Česka.

Křetínského holding měl necelou polovinu v SPP koupit od dvou západoevropských společností – německé E. ON a francouzské GDF Suez. Tento podíl je na základě akcionářské smlouvy spojen s významnými pravomocemi ohledně řízení slovenské plynárenské jedničky, byť majoritní účast drží v rukou stát. Na druhé straně má právě stát – alespoň podle některých právních interpretací – možnost prodej soukromého podílu zablokovat.

Vstup EPH do plynárenského průmyslu podle slovenských médií narážel na postoj nedávno odvolané šéfky Fondu národního majetku Anny Bubeníkové (SDKÚ), zatímco ministr hospodářství Juraj Miškov (SaS) byl údajně pro. Vše komplikuje kauza Gorila, která vede k dalším vzájemným obviňováním politiků ohledně toho, kdo protlačuje jakého byznysmena.

Už delší dobu je jasné, že se o transakci rozhodne až po parlamentních volbách v březnu. Předvolební vývoj ovšem přináší nové pochybnosti – zda se vůbec soukromému subjektu vyplatí o podíl v SPP usilovat. Favoritem voleb je šéf strany Smer Robert Fico, který žádá, aby stát minoritním akcionářům přistřihl křídla. Chce jim nejenom zatrhnout propouštění pracovníků, ale také omezit práva při řízení firmy.

Muž z opačného politického tábora, státní tajemník ministerstva hospodářství Kristián Takáč ve svém blogu napsal: „Nezbývá než doufat, že výsledek voleb neumožní Smeru realizovat praktiky kreativního managementu a že svými rozhodnutími nedostane SPP do situace, kdy už akcie podniku nebude chtít ani stát.“ Nadějí EPH snad zůstává i to, že se Fico dokáže chovat pragmaticky.