Slovenské solárníky vyděsil nový zákon

solární panel

solární panel Zdroj: profimedia

Loni schválená nová pravidla ukládají slovenským výrobcům zelené elektřiny předem hlásit záměr pokračovat v podnikání i v příštím roce. Téměř dvanáct stovek firem však novou povinnost nezaznamenalo a ohlášku ke konci prosince nepodalo. Proto jim nyní hrozí krach. Bez nahlášení totiž nedostanou státní dotace.

„V současnosti se na nás obrátily stovky takto postižených výrobců z celého Slovenska. Mnozí z nich jsou značně vystresovaní, protože mají na své výrobny elektřiny úvěry. Za tyto úvěry často ručí rodinnými domy, firmami a podobně,“ uvádí k problematice šéf slovenské fotovoltaické asociace Pavel Šimon.

Úřad pro regulaci síťových odvětví totiž nehodlá přimhouřit oko. Povinnost písemného hlášení zájmu vyrábět elektřinu ze zelených zdrojů obhajuje z titulu včasné predikce ekonomické náročnosti finančních dotací pro alternativce. Dříve postačující registrace ve státní elektrické síti ani údaje z daňových úřadů slovenskému Úřadu pro regulaci síťových odvětví letos jako důkaz toho, že je energetická společnost opravdu aktivní, letos nestačí. Podle Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu chce stát naoko nenápadným předpisem snížit počet firem, které na provoz pobírají dotace.

Šimon k tomu říká, že to souvisí s plánem vlády Roberta Fica snížit před letošními parlamentními volbami cenu elektřiny. Tu totiž velkým dílem zvedají právě dotace pro výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Mluvčí regulačního úřadu Miroslav Lupták pro portál venergetike.sk uvedl, že státní podporu na zelenou elektřinu nedostane kvůli nedodržení nového pravidla přijatého ještě v rámci zákona z roku 2013, zhruba 1200 subjektů. Hrozí jim tak, že přijdou ročně o několik stovek tisíc eur do firemních rozpočtů. Pro některé to prakticky znamená okamžitý krach.