Slovensko požaduje od Enelu za elektrárny doplatek 5,5 miliardy

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Slovensko požaduje od italského koncernu Enel doplatek asi 200 milionů eur, tedy 5,5 miliardy korun za privatizaci kontrolního podílu společnosti Slovenské elektrárne (SE). Novinářům to dnes řekla mluvčí ministerstva hospodářství Miriam Žiaková. Enel hodlá akcie SE prodat, mezi zájemci je i česká společnost ČEZ a Energetický a průmyslový holding.

Enel ovládl největšího výrobce elektřiny na Slovensku v roce 2006, kdy v soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur. Finanční stránka privatizace dosud ale uzavřena nebyla.

„Předtím, než se uskuteční samotný prodej (akcií SE Enelem), budeme chtít, aby byla privatizace dokončena. Budeme se opírat o analýzu, která zmiňuje doplatek asi 200 milionů eur,“ řekla Žiaková.

Chtějí je kontrolovat

Prodej akcií SE je součástí plánu Enelu prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur s cílem snížit své zadlužení. Představitelé slovenské vlády, která v elektrárnách drží 34 procent akcií, v uplynulých týdnech dali najevo, že akcie SE by od Enelu mohl koupit i stát. Podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra hospodářství Pavola Pavlise vláda zvažuje vytvoření státní holdingové společnosti, která by vlastnila podíly státu v polostátních energetických firmách a která by pak odkoupila podíl Enelu v SE. Premiér Fico zase zmiňoval možnost, že stát odkoupí od italské firmy pouze 17 procent akcií elektráren, čímž by vláda měla v podniku kontrolní podíl.

Slovensko také připravuje kontrolu hospodaření SE, kterou má uskutečnit Nejvyšší kontrolní úřad. Důvodem je prodražování dostavby a posouvání termínů zahájení komerčního provozu dvou rozestavěných bloků jaderné elektrárny v Mochovcích. Rozpočet na dokončení třetího a čtvrtého bloku elektrárny na jihu Slovenska v minulosti stoupl na 3,8 miliardy eur z plánovaných 2,78 miliardy eur, přičemž elektrárny předložily státu návrh na další zvýšení výdajů na projekt.

Pavel Páral: Česká bitva nad Tatrami