Složení cen energií – elektřina

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková vystoupila 3. března v Praze na tiskové konferenci ke změnám tarifního systému plateb za elektřinu.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková vystoupila 3. března v Praze na tiskové konferenci ke změnám tarifního systému plateb za elektřinu. Zdroj: CTK

Cena elektrické energie pro domácnosti se skládá z části neregulované (komodita, ta tvoří cca 43 procent celkové ceny; stanovuje obchodník) a části regulované (distribuce, systémové služby, podpora elektřiny, operátor trhu, ty tvoří cca 57 procent celkové ceny; reguluje Energetický regulační úřad [ERÚ]).

Cenu komodity, tzv. silové elektřiny, udává trh, tj. situace na evropských energetických burzách a strategie obchodníků. Zvolenému obchodníkovi platíte za každou odebranou jednotku komodity a k tomu stálé měsíční platby, které platíte vždy ve výši sjednané s obchodníkem, i když žádnou energii nespotřebujete.

Co se týká ceny komodity na evropských burzách, je zřejmý současný trend poklesu ceny elektřiny. Za současným
vývojem cen jsou především dotace, které způsobují mimo jiné pokřivení tržního prostředí v energetice. Regulovanou složku určuje z části právní úprava a z části ERÚ. Její výše zůstává vždy stejná, ať si vyberete kteréhokoli obchodníka. Tato složka se u elektřiny skládá z ceny za distribuované množství elektřiny, ceny za příkon, složky ceny na podporu elektřiny (ta je částečně určena zákonem), ceny za systémové služby, ceny za činnosti operátora trhu.

Regulovanou část ceny elektřiny nejvíce ovlivňuje, v rámci předem stanovených podmínek regulace pro ucelené regulační období, změna technických jednotek. Na ty se rozpočítávají povolené výnosy jednotlivých společností v daném roce. Těmi jednotkami jsou v současné době množství odebrané elektřiny, hodnoty rezervovaných kapacit. Máme 24 tzv. tarifů.