Snižte nadměrnou kapacitu ve výrobě oceli, vyzvala EU Čínu

Ocelárna (ilustrační foto)

Ocelárna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Jo Guldi via Flickr

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová vybídla Čínu, aby podnikla opatření ke snížení přebytečné kapacity ve výrobě oceli. V dopise čínskému ministrovi obchodu Kao Chu-čchengovi také upozornila, že Brusel zahájí tři nová vyšetřování kvůli možnému čínskému dumpingu. Informovala o tom agentura Reuters, která má kopii dopisu k dispozici.

Eurokomisařka vyjádřila znepokojení nad tím, že objem vývozu z Číny loni vzrostl o zhruba polovinu, následkem čehož se ceny některých výrobků až o polovinu snížily. V Evropské unii již zanikly tisíce pracovních míst a desetitisíce dalších jsou v ohrožení. Plán Pekingu snížit výrobu oceli je podle eurokomisařky potěšující, je ale třeba jej uvést do praxe.

„V důsledku znepokojivého vývoje vás vybízím, abyste přijal veškerá adekvátní opatření k omezení přebytečné kapacity v ocelářství,“ stojí v dopise, který je datován 29. ledna. Komise podle Malmströmové tento měsíc zahájí tři vyšetřování kvůli levnému dovozu oceli z Číny. Právě tuto zemi někteří obviňují, že prodává za velmi nízké ceny či pod cenou.

V důsledku znepokojivého vývoje vás vybízím, abyste přijal veškerá adekvátní opatření k omezení přebytečné kapacity v ocelářství

Čína, kde se vyrábí polovina světové oceli, loni vyvezla rekordních 112 milionů tun, což odpovídá produkci v celé Severní Americe. V EU klesly ceny oceli na dvanáctileté minimum. Například britští oceláři již loni vyzvali vládu, aby přiměla své evropské partnery k zásahu proti levnému dovozu z Číny. Na nízké ceny oceli upozornil největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, který loni prohloubil ztrátu na 7,9 miliardy dolarů.

Předseda českého odborového svazu KOVO Jaroslav Souček letos v lednu řekl, že pokud EU od začátku příštího roku změní status Číny na tržní ekonomiku, může to být pro české ocelářství likvidační. Evropská unie se stejně jako další členové Světové obchodní organizace (WTO) musí rozhodnout, zda Číně do letošního 11. prosince udělí status tržní ekonomiky. Pokud by tak učinila, čínské zboží by se jednodušeji dostávalo na evropský trh. EU v současnosti uplatňuje 35 ochranných opatření týkajících se dovozu ocelářských výrobků, z toho 15 se týká přímo Číny. Kromě toho EU vede šest řízení, z nichž tři se týkají Číny.