Solární arbitráže: má český stát větší jistotu?

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: profimedia.cz

Dlouho očekávaný verdikt Ústavního soudu o tom, zda je takzvaná solární daň v souladu s českým právem, nastaví směr chystaným arbitrážním sporům státu s investory do fotovoltaiky. Jde v nich řádově minimálně o miliardy korun. Soud by měl rozhodnout během března, ale solárníci mají důvod k obavám.

Ústavní stížnost skupiny senátorů se totiž týká starého zákona, jenže parlament mezitím schválil nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Ačkoli část solárníků protestovala, obě komory posvětily odvod z prodeje solární elektřiny i v novém zákoně. Vláda se může cítit o něco silnější v kramflecích – zákon z jejího pohledu potvrdil „právní jistotu“.

Starý zákon o obnovitelných zdrojích platí do konce roku. „Do té doby může Ústavní soud rozhodnout o původním návrhu senátorů, i když by takové rozhodnutí mělo časově velmi omezený význam,“ uvedl Tomáš Rychlý, partner advokátní kanceláře Wolf Theiss. Solární odvod ve výši 26 procent zavedl stát proto, aby omezil obrovské náklady na slíbenou a postupně čerpanou podporu během nekontrolovaného boomu fotovoltaických panelů do konce roku 2010. Podle současného zákona má tato daň platit ještě příští rok. Jenže investoři si stěžují, že jde o retroaktivní zásah, kterým stát porušuje starý slib, a chtějí zpět peníze, o něž kvůli odvodu přicházejí.

O sporu o recyklaci fotovoltaických panelů čtěte zde:

Právníci nicméně připouštějí, že za určitých okolností by verdikt Ústavního soudu mohl mít význam i pro budoucnost. „Pokud by Ústavní soud návrhu senátorů vyhověl, pochopitelně bych považoval za pravděpodobné, že obsahově prakticky totožná ustanovení o solární dani v novém zákoně budou velmi křehká a ohrožena potenciálním novým návrhem, jemuž by měl Ústavní soud znovu vyhovět,“ dodává Rychlý.

Ministerstvo financí se loni s fotovoltaickými investory dohodlo na dalších předarbitrážních jednáních a do výroku soudu nelze čekat dramatický vývoj. „U probíhajících jednání o smíru máme dojem, že všichni včetně nás čekají na rozhodnutí Ústavního soudu,“ potvrzuje Radek Šnábl, který má jako poradce ministra financí Miroslava Kalouska arbitráže na starosti.

Postoj vlády může být klíčový

Naděje, které solárníci vkládají do Ústavního soudu, jsou jasné – jeho verdikt by jim mohl pomoci ve sporech o částku, kterou museli odvést na solární dani. I když rozhodnutí by se týkalo starého zákona, vláda by pak podle nich měla sama uznat, že se fakticky vztahuje i na ten nový. „Předpokládáme, že pak vláda přijme taková opatření, aby protiústavní ustanovení byla ze zákona vyňata,“ říká výkonná šéfka fotovoltaické asociace Zuzana Musilová.