Solární daň opět míří k soudu. Ohrožuje návratnost investic

Německé firmy láká energetická soběstačnost. Na snímku solární panely na střeše haly společnosti Deutsche See

Německé firmy láká energetická soběstačnost. Na snímku solární panely na střeše haly společnosti Deutsche See Zdroj: Deutsche See

Zástupci majitelů solárních elektráren jsou připraveni se obrátit na Ústavní soud, pokud Senát odhlasuje prodloužení solární daně. Tu mají podle novely zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila Poslanecká sněmovna ještě před svým rozpuštěním, od příštího roku platit elektrárny uvedené do provozu v roce 2010.

„Zkusíme oslovit senátory, kteří o přezkum požádali Ústavní soud už při zavedení nynějšího solárního odvodu,“ vysvětluje záměr solárníků Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost. Soud tehdy solární daň nezrušil s tím, že nesmí ohrozit garantovanou dobu návratnosti. Toto usnesení nyní podle Sedláka novela porušila.

Solárníci tvrdí, že daň, která by v režimu výkupních cen odčerpala každoročně 10 procent, u zelených bonusů 11 procent z vyplacené podpory, přivede až třetinu majitelů elektráren do existenčních problémů.

Podle výpočtů znalců z Ostravské znalecké by kvůli dani investoři dostali zpět vložené peníze do projektu až po více než 15 letech. Zákon jim přitom patnáctiletou návratnost garantuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že podle jeho výpočtů daň zákonnou garanci neohrozí.

Banky, které investorům poskytly peníze na výstavbu elektráren, hodnotí daň smířlivěji. Jejich pohledávky totiž neohrozí. Navíc jistota desetiprocentní daně je pro ně lepší než dřívější nápad, že by stát přezkoumával po deseti letech návratnost elektráren a rozhodoval, jestli budou mít dál nárok na podporu.

„Pochopitelně je to ale dodatečná zátěž, s níž se při nastavování financování na začátku nepočítalo. Trpět budou hlavně investoři,“ tvrdí zdroj z jedné z bank, která solární projekty financovala.