Solární elektrárny montují až v Británii, která vsadila na obnovitelné zdroje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Zkušenosti s fotovoltaickými elektrárnami získala českobudějovická společnost Kaska v rámci českého solárního boomu. Poté, co v Česku perspektivní obor odstavily zásahy politiků, je pak mohla využít v jiných zemích EU, v poslední době především v Anglii.

Bezpečnost dopravy je hlavní oblast, již se od roku 1998 zabývá českobudějovická společnost Kaska. „V minulosti jsme se věnovali více dopravnímu značení. Dopravní značky jsou v České republice již zhruba od roku 2007 vyměněné za reflexní a mají poměrně dlouhou trvanlivost, není jich tedy zapotřebí vyměňovat takové množství jako před deseti lety, proto se orientujeme více na svodidla,“ vysvětluje jednatel společnosti Václav Kaska.

Svodidla se totiž nyní naopak instalují ve větší míře než dříve a modernizují se. „Na silnicích je více aut, jsou těžší a rychlejší, platí nové evropské normy a je třeba vylepšit bezpečnost silnic. Svodidla tvoří něco okolo poloviny našeho podnikání,“ dodává Václav Kaska. Společnost se v poslední době podílela hlavně na rekonstrukci dálnice D1, ale samozřejmě i na mnoha dalších silničních úsecích v celé České republice.

Kromě hlavního výrobního programu se Kaska zaměřila také na konstrukce pro fotovoltaické elektrárny. „Asi před sedmi lety nás oslovovali první zákazníci na zatloukání sloupků nosných konstrukcí pro fotovoltaické elektrárny. Měli jsme stroje, takzvaná beranidla, a zkušenosti. Zpočátku jsme tomu nevěnovali větší pozornost, ale postupem doby se ukázalo, že se jedná o zajímavou příležitost,“ zmiňuje Václav Kaska.

Investice do vybavení

Kvůli novému oboru podnikání musela společnost investovat do strojního vybavení. Koupila čtyři samochodná pásová beranidla. Ta využívá jak na montáže svodidel, tak na beranění sloupků solárních elektráren. „Protože jsme měli dlouholeté zkušenosti s montážemi kovových konstrukcí a s montážními pracemi na staveništích všeobecně, časem jsme přibrali další činnosti na fotovoltaických elektrárnách, jako montáže celé konstrukční části. Dnes provádíme kompletní mechanické montáže velkých solárních parků po celé Evropě,“ konstatuje Václav Kaska.

S montážemi solárních elektráren firma prorazila i do zahraničí, především do Německa. Zaměřuje se pouze na export služeb, nikoliv materiálu. Tím je sice obratový objem exportu nižší, zato bezpečnější.

Celý článek čtěte na serveru businessinfo.cz

Jan Stuchlík: Ujíždějící vlak