Solární krize: krachují němečtí i američtí producenti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německá solární firma Q-Cells po hluboké loňské ztrátě vyhlásí bankrot a stane se dosud nejvýznamnější obětí krize solárního byznysu v Německu. Bankrot někdejšího největšího světového výrobce fotovoltaických panelů je už čtvrtým pádem německé firmy v tomto sektoru za poslední měsíce. Q-Cells se nepodařilo vyrovnat s poklesem státních subvencí sektoru, ani s levnou čínskou konkurencí ve výrobě. V USA zároveň vyhlásila bankrot Solar Trust, dcera německé Solar Millenium.

Q-Cells uvedla, že po prozkoumání alternativních plánů restrukturalizace zjistila, že jinou možnost než insolvenční řízení nemá. Vedení vyjádřilo naději, že ve spolupráci s konkurzním správcem zajistí pokračování provozu.

Q-Cells vstoupila v roce 2005 na akciový trh a stala se největším výrobcem solárních panelů na světě, v roce 2009 ji ale sesadila levná čínská konkurence. Na vrcholu byly její akcie v roce 2007 na téměř 84 eurech. Za poslední rok se ale jejich hodnota zhroutila o 93 procent a dnes se propadla o dalších 36 procent na 0,135 eura. Za loňský rok Q-Cells utrpěla ztrátu 845 milionů eur při tržbách zhruba jedné miliardy eur.

Producenti solárních technologií mají problémy i v USA

V USA dnes souběžně s Q-Cells požádala soud o bankrotovou ochranu před věřiteli americká firma Solar Trust of America LLC, která vlastní práva na rozvoj největšího světového projektu výroby elektřiny ze slunce - Blythe Solar Power Project v jihokalifornské poušti. Je to důsledek nedávného pádu jejího německého většinového vlastníka Solar Millenium, jedné ze čtyř německých výrobců solárních zařízení, kteří v posledních měsících vyhlásily bankrot.

Solar Trust je tak dalším případem bankrotu firmy, která získala od vlády prezidenta Baracka Obamy podporu, po loňském krachu Solyndry. Její bankrot se kvůli řadě podezřelých okolností stal pro Obamovu vládu a její masivní subvence producentům zelených technologií značným problémem a Kongres jej stále vyšetřuje.

Výrobci zejména v Německu a USA se loni v důsledku propadu cen panelů, přebytku výrobních kapacit a poklesu masivních vládních subvencí dostali po letech bouřlivého boomu do hluboké krize. V Německu v posledních měsících vyhlásili bankrot přední producenti solárních zařízení Solon, Solar Millenium a Solarhybrid.

Vlnu bankrotů zažívají i producenti solárních technologií v USA v čele s nejznámějšími případy Solyndra a Evergreen Solar. Silné ztráty minulý měsíc oznámila americká First Solar a značné potíže mají kvůli omezování západních subvencí i čínští výrobci v čele s firmou Suntech.

Těží z masivních subvencí jen „solární baroni“ a čínští producenti?

Německá vláda dospěla k závěru, že výstavba nových solárních elektráren přerostla únosnou mez a němečtí poslanci minulý týden schválili snížení státní podpory solární elektřiny u nových projektů až o 30 procent. Krok Berlína má dál omezit boom výstavby bezkonkurenčně nejdražšího používaného energetického zdroje, dál ale zhorší problémy výrobců.

Německo i Spojené státy si od podpory solárního sektoru slibovaly, že se stanou centry nových „zelených“ technologií. Pozorovatelé ale čím dál častěji konstatují, že z obřích státních subvencí pro fotovoltaiku těží vedle domácích „solárních baronů“, kteří provozují fotovoltaické elektrárny, hlavně výrobci v Číně.