Solární panely nebo tepelná čerpadla. Do energetické efektivity domů se vyplatí investovat

V Evropské unii jsou stavby zodpovědné za 36 procent vyprodukovaných emisí oxidu uhličitého, tedy jednoduše řečeno, velká část domů není energeticky efektivní.

Investice do čistějších a ve výsledku i ekonomicky výhodných modernizací bude tak v následujících letech častější. Pomoci k vyšší energetické efektivitě domu může instalace solárních panelů, tepelných čerpadel nebo kvalitnější zateplení stavby. 

Na solární panely, tepelná čerpadla i zateplení domů je v současné době možné čerpat od státu dotace, které návratnost daných investicí značně urychlí. Díky tomu by měla klesnout produkce emisí oxidu uhličitého a domácnosti by měly být více nezávislé na fosilních palivech. 

Mezi opatření, která mají pomoct s emisemi, patří i výměna spalovacích aut za elektromobily. Ty jsou ale vzhledem ke svým cenám zatím běžnému Čechovi cenově nedostupné a narozdíl od některých zemí Evropské unie na ně není možné čekat státní podporu.

Pokud vás zajímá více o tom, jak ušetřit v domácnosti, prohlédněte si video i s modelovými případy, které vzniklo ve spolupráci Mall TV a distribuční společnosti EG.D, dříve E.ON Distribuce.