Solární parky budou vyjmuty z energetických aukcí. Ministerstvo chce podpořit jen menší projekty

Zdroj: SPCG

2
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu a obchodu nechce pustit velké solární parky do aukcí, kde budou obnovitelné zdroje energie soutěžit o výši provozní podpory. Vyplývá to ze zveřejněného návrhu novely energetického zákona, který jde nyní do mezirezortního připomínkového řízení. První aukce se očekávají v roce 2021.

Ministerstvo průmyslu vyloučilo větší solární parky z aukcí, protože vidí potenciál především u menších projektů. „Podporu by měly dostat solární systémy nainstalované na rodinných a bytových domech, popřípadě na střechách nákupních center či výrobních hal. Vždy by to ale měla být jen investiční podpora, tedy příspěvek na pořízení,“ řekl deníku E15 náměstek ministryně průmyslu pro suroviny a energetiku René Neděla.

Podle Martina Sedláka, programového ředitele Svazu moderní energetiky, ale vynětí solárních elektráren z aukcí nedává smysl. „Fotovoltaické systémy jsou jednoznačně nejlevnější obnovitelný zdroj a vláda by s jejich pomocí mohla dosáhnout svého závazku zvýšení podílu obnovitelných zdrojů s nejmenšími náklady. Ministerstvo průmyslu by proto mělo přestat s diskriminací solární energetiky,“ sdělil deníku E15 Sedlák.

Navíc se domnívá, že by se vládním nařízením dalo ošetřit, aby větší solární parky vznikaly jen na rozlehlých průmyslových plochách, brownfieldech nebo na půdách s nejnižší bonitou, tedy na hospodářsky nejméně hodnotných lokalitách.

Snižující se náklady na výstavbu solárních parků a rostoucí ceny silové elektřiny ale vyvolávají otázky, zda bude podpora takových projektů potřeba. „Očekáváme, že se větší solární parky postupně začnou samostatně integrovat do trhu a budou schopné fungovat bez podpory. V případě, že by to solární parky bez podpory nezvládaly, bude možné postup přehodnotit,“ vysvětluje předseda Komory OZE Štěpán Chalupa.

Podle předsedy představenstva Solární asociace Jana Krčmáře si ale na solární parky bez podpory ještě počkáme. „Podle odhadů agentury Bloomberg budou potřebovat garantovanou podporu ještě několik let, alespoň tedy v tuzemských klimatických podmínkách,“ říká Krčmář.

Dalším protiargumentem proti velkým solárním parkům je nízká podpora veřejnosti. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren zvýšil ze 465 megawattů ke konci roku 2009 na 1959 megawattů v roce 2010. Od té doby výroba elektřiny z větších solárních parků stagnuje. Tehdejší rozvoj fotovoltaiky ale dál vyvolává kontroverze. Dotace na tyto elektrárny opakovaně kritizuje například prezident Miloš Zeman.

Soutěžit o nejnižší cenu budou v aukcích odděleně větrné elektrárny, vodní elektrárny do instalovaného výkonu deseti megawattů a elektrárny spalující biomasu nebo bioplyn. Návrh novely musí ještě schválit vláda a Parlament ČR. Podle plánu má být novela účinná od roku 2020.