Španělsko jde proti solárnímu byznysu, zdaní domácnosti i firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Španělsko se snaží zbrzdit solární boom. Zdaní domácnosti a podniky, které se rozhodly řešit část své spotřeby elektřiny svépomocí a pořídily si k tomu solární panely. Zvláštní poplatek má platit od příštího roku. Navrhovanou úpravu musí ještě schválit parlament.

Zamýšlený poplatek je dalším opatřením, kterými vláda krotí dřívější masivní podporu obnovitelných zdrojů energie. Dotace byly výrazně seškrtány už po propuknutí finanční krize a splasknutí realitní bubliny, napsal The Wall Street Journal.

Těm, kdo se nepřipojí, hroží až 30 milionů euro pokuta

Nyní chce vláda navrch uvalit daň na elektřinu, kterou si firmy a domácnosti produkují jen pro sebe. Každý bude muset svůj zdroj povinně připojit k celostátní síti, aby mohlo být změřeno a zdaněno množství vyrobené energie. Za neuposlechnutí hrozí obrovské pokuty – až 30 milionů euro.

Nová daň vyvolala vlnu rozhořčení. Podnikatelé si stěžují, že obrat v energetické politice státu znevorňují investiční prostředí. Někteří domácnosti si spočítaly, že se jim nyní provoz solárních panelů nevyplatí a protože nechtějí riskovat penále, raději je sundávají ze střech.

Poplatek má ušetřit kase až pět miliard euro

Podle vlády má daň pokrýt část decifitu mezi náklady náklady na výrobu a distribuci elektřiny a příjmy z její prodeje. Jeho výše v současnosti dosahuje 26 miliard eur. Zavedení zmíněného poplatku na obnovitelné zdroje by mělo státní kase ušetřit až pět miliard euro.

Ve Španělsku si panely pro vlastní produkci pořídilo kolem 5000 firem a domácností. Některé odhady před zavedením daně počítaly s tím, že samozásobitelská produkce do roku 2020 vzroste desetinásobně.

Solární podvody: v hledáčku jsou projekty s miliardovými dotacemi