Spojení pivovarnických obrů: výhrady mohou mít úřady z celého světa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ohlášený pokus světové pivovarské jedničky Anheuser-Busch InBev o převzetí svého největšího konkurenta SABMiller zřejmě čeká důkladné prověřování u antimonopolních úřadů, které by mohly celou transakci i zastavit. Pokud naopak pivovarnický gigant vznikne, šokové vlny zasáhnou i další obory, píše deník Wall Street Journal.

Belgická AB InBev a britská SABMiller dohromady ovládají téměř třetinu světového trhu s pivem, vyplývá z dat společnosti pro průzkum trhu Euromonitor International. Regulátoři by například mohli požadovat prodej významné části majetku, především v USA a Číně.

Vyjednávání budou komplikované i kvůli složité síti obchodních vztahů obou firem. Spojený podnik by například provozoval stáčírny úhlavních rivalů Coca-Cola a PepsiCo. Prvně jmenovaná firma by z kontraktu se SABMiller zřejmě mohla kvůli změně vlastníka vycouvat, druhá zas má letos nárok automaticky prodlužovanou smlouvu s AB InBev vypovědět.

Kvůli svému celosvětovému dosahu by AB InBev a SABMiller musely o schválení obchodu požádat řadu regulátorů po celém světě a celý procent by tak mohl trvat rok i déle. „Bude se na to chtít podívat hodně úřadů. Tu a tam vás může něco překvapit,“ řekl americkému deníku právník Darren Tucker z advokátní kanceláře Morgan Lewis & Bockius.

Akcie AB InBev

Největší překážkou bude pravděpodobně americký trh. Podíl AB InBev zde dosahuje 45 procent a SABMiller ovládá prostřednictvím společného podniku MillerCoors s denverským Molson Coors Brewing dalších 25 procent trhu. AB InBev a MillerCoors navíc ovládají jediné dvě americké distribuční sítě piva. AB InBev by tak zřejmě musel prodat 58 procentní podíl SABMilleru v MillerCoors.

Další potíže lze očekávat v Číně. SABMiller zde spolu s China Resources Enterprise kontroluje 23 procent trhu a vyrábí nejprodávanější místní značku Snow. AB InBev drží 14 procent trhu.

Ačkoliv tržní podíl obou firem v Evropě není tak velký, podle expertů bude mít své výhrady i Brusel. Nová komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová v březnu prohlásila, že k jakémukoli spojování firem působících v Evropské unii by nemělo docházet na úkor zákazníků. „Argument zní, že musíme chránit firmy, abychom jim pomohli růst, jinak se nemohou ubránit mezinárodní konkurenci. Já o tom ale nejsem přesvědčená,“ řekla tehdy.

Akcie SABMiller