Spolana přestane používat jedovatou rtuť až na podzim

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice
2
Fotogalerie

Neratovická Spolana může používat amalgámovou elektrolýzu pro výrobu chloru a louhu sodného do 30. listopadu. Původně měla s metodou kritizovanou ekology přestat do konce června, středočeský krajský úřad jí ale prodloužil povolení k provozu. 

Od prosince má být spuštěna náhradní technologie výroby PVC z externě dodávaných surovin. Společnost se zároveň zavázala k ekologické sanaci odstaveného provozu, říká Pavel Kaidl, mluvčí skupiny Unipetrol, která neratovickou chemičku vlastní.

"Prodloužení stávajícího povolení o pět měsíců nám umožní dokončit přípravy na spuštění alternativního způsobu výroby PVC a poté na něj plynule přejít bez omezení majících vliv na kvalitu a bezpečnost," uvedl generální ředitel Spolany Karel Pavlíček. Areál podle něj poté čeká rozsáhlá sanace.

Server Euro.cz dnes uvedl na to, že Spolanu, která je jediným českým výrobcem kaprolaktamu a PVC, loni stihl propad tržeb o 27 procent na 3,74 miliardy korun a čtyřnásobný nárůst účetní ztráty na 473 milionů korun. Společnost je podle serveru v minusu od roku 2009, přičemž kumulovaná ztráta za osm let se blíží čtyřem miliardám korun.

PVC je základní surovinou pro výrobu široké řady produktů, například stavebních či textilních materiálů. K jeho výrobě Spolana používá princip amalgámové elektrolýzy, který od prosince nahradí alternativním způsobem výroby pomocí externě nakupované suroviny EDC. Firma nyní vyhodnocuje také projekt výroby PVC membránovou analýzou.

"Naší prioritou je bezpečnost výroby a minimalizace dopadů na životní prostředí. V nedávné době jsme investovali do modernizace výrobních technologií a optimalizace energetické efektivity několik desítek milionů korun. Všechny námi emitované látky splňují přísné limity a jejich objem se nám daří dále snižovat," dodal Pavlíček.

Spolana se opakovaně objevuje v žebříčku největších znečišťovatelů v zemi. Je jednou z největších chemických společností v Česku, zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 ji vlastní skupina Unipetrol.