Spor kolem Arevy může trvat měsíce

JETE Temelín (foto ČTK)

JETE Temelín (foto ČTK) Zdroj: ctk

Rozhodnutí společnosti ČEZ vyřadit francouzskou firmu Areva ze stamiliardového temelínského tendru může vést ke sporu, který potrvá řadu měsíců. Zvláště kdyby Areva neuspěla s námitkami proti verdiktu u zadavatele tendru ČEZ a nakonec podala podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Případný návrh francouzské společnosti na správní řízení by antimonopolní úřad posuzoval šedesát dní, šéf ÚOHS Petr Rafaj ale ve svém vyjádření pro server E15.cz připomněl, že tato lhůta může být přerušena. To se stává v případech, kdy úřad od zúčastněných stran žádá dodatečné údaje. Podobně se protáhl jiný případ firmy ČEZ, kdy antimonopolní úřad posuzoval její nákup mělnické společnosti Energotrans.

Areva už oznámila, že námitky zadavateli tendru – tedy společnosti ČEZ – skutečně podá. Má na to patnáct dní. Česká elektrárenská jednička pak bude mít deset dní na potvrzení nebo případnou změnu svého verdiktu. Během dalších deseti dnů by se Areva mohla obrátit právě k brněnskému ÚOHS. Do Brna by se tedy podnět Francouzů dostal za zhruba měsíc, další dva měsíce – ale celkově možná i déle – by ho posuzovali čeští strážci férové hospodářské soutěže.

Podle prvních vyjádření ČEZ se zdá, že údajné pochybení Arevy souvisí spíše s porušením formálních pravidel než s faktickou nabídkou Francouzů pro temelínský tendr. „Postupujeme striktně podle zákona o veřejných zakázkách,“ řekl v této souvislosti mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Ve hře o výstavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Temelíně zůstává americko-japonský Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škody JS s Rosatomem.

„Společnost Areva pevně věří, že splnila všechny zadávací kritéria a je připravena řešit otázky vznesené společností ČEZ,“ uvedla francouzská společnost ve svém prohlášení.