ČEZ vyřadil Arevu z tendru na dostavbu Temelína

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Supertendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín přinesl první zvrat - ze zakázky za stovky miliard byla vyřazena francouzská společnost Areva. Podle společnosti ČEZ totiž nesplnila podmínky tendru. O zakázku se tak dál mohou ucházet americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Areva se proti rozhodnutí odvolá.

Důvody vyřazení Arevy z tendru jsou podle ČEZ obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru. „Vzhledem k tomu, že uchazeč má právo podat námitky vůči tomuto rozhodnutí, mohou být konkrétní důvody veřejnosti sděleny až poté, co proběhnou veškeré možnosti případného odvolání, tak aby byla naplněna korektnost tendru. U ostatních uchazečů zatím nebylo shledáno, že by v některých bodech nesplnili požadavky zadavatele,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladilslav Kříž.

O vyřazení Arevy ČEZ uvědomil i ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. „Byl informován vedením společnosti ČEZ o tom, že společnost Areva nenaplnila v nabídce zákonné požadavky na stavbu dvou bloků v lokalitě jaderné elektrárny Temelín. Vyhodnocení uchazečů je záležitostí pouze zadavatele tendru, tedy ČEZ,“ uvedla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Veronika Forejtová.

Areva oznámila, že proti rozhodnutí podá námitku v souladu s pravidly stanovenými v zadávacích podmínkách. „Jsme přesvědčeni, že pro ČEZ máme tu nejkonkurenceschopnější nabídku a náš závazek k projektu dokončení Temelína zůstává nezměněn,“ informovala společnost.

Areva chtěla v Temelíně uplatnit dva reaktory o celkovém výkonu 3300 megawattů, což jsou mnohem větší zdroje, než které nabízela konkurence. Ostatní dva uchazeči chystají dvojici reaktorů s výkonem kolem 2200 MW. Odborníci poukazují na to, že v Česku je nadbytek elektřiny a po dokončení Temelína v roce 2025 nebude po energii ze zdroje nad 3000 MW poptávka.

Pro odborníky je vyřazení Arevy překvapením. „Bez znalosti dalších detailů se tento krok hodnotí velmi obtížně. Pro mě osobně sice Areva nebyla favoritem tendru, přesto je zřejmé, že rozdíl v průběhu soutěže mezi dvěma a třemi hráči může být docela podstatný,“ uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron minulý týden v rozhovoru s ČTK připustil, že výstavba větších reaktorů může být dražší než konkurenční reaktory. „Ovšem návratnost projektu je ekonomicky výhodnější,“ řekl.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun, přičemž stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost upozornil, že všichni tři uchazeči o dostavbu Temelína měli finanční, časové či jiné potíže se svými jadernými projekty ve světě. „Úplně nejlepším řešením by bylo postupně kandidátům poděkovat za účast a tendr odpískat. Ušetříme stovky miliard pro daleko lepší investice než do nevyzpytatelného atomu,“ uvedl.

Předpokládaný časový scénářPředpokládaný časový scénář|E15

Temelínský tendr se má stát prvním na světě, jehož výsledky budou oznámeny po neštěstí v japonské Fukušimě. To vyvolává obrovský zájem třeba až v Číně, jejíž poptávka po nových elektrárnách táhne současný rozvoj světové jaderné energetiky. V České republice jde o historicky největší zakázku.