Spor o ropovod ovládl volby v Bratislavě

Ropovod z Bratislavy do Swechatu

Ropovod z Bratislavy do Swechatu Zdroj: Kolaz E15

Plán propojit ropovodem slovenské hlavní město s Vídní budí vášně. Ostré střety mezi ochranáři a společností, která chce projekt realizovat, neustávají, horká krev se přelila i do komunálních voleb. Velká část tamních politiků postavila na boji proti ropovodu svou kampaň. Zbytek mění názory, případně se ke věci raději nevyjadřuje.

Slovensko chce ropovodem spojit rafinérii Slovnaft s rakouským ropovodem Schwechat zejména kvůli snaze zvýšit energetickou soběstačnost. Má jít spíše o záložní trasu, kterou by se ropa přepravovala jen v případě výpadku dodávek ropy z ruské Družby.

Zatímco rakouská strana svou část projektu dokončila, slovenská naráží na aktivity odpůrců ropovodného propojení. Občanské sdružení „Nie ropovodu“ se už od počátků snaží zpomalovat postup společnosti Bratislava Schwechat Pipeline (BSP) schvalovacím procesem kompetentních institucí a samosprávných celků

Dokud se k tématu vyjadřovali sami aktivisté, šlo to víceméně hladce. Pak ovšem BSP narazila na městské poslance, kteří se rozhodli s aktivisty spolupracovat. Příkladem je názor primátora slovenské metropole. Milan Ftáčnik byl zpočátku pro realizaci projektu, před volbami však rétoriku změnil a odmítá jej. Další z favoritů souboje o místo primátora Bratislavy, Milan Kňažko, zase na dotazy ohledně ropovodu raději neodpovídá, což se potvrdilo i při našem pokusu jej oslovit.

Trasa pod Petržalkou narazila

Odpůrci výstavby ropovodu nejdřív namítali to, že by trasa ropovodu vedla přes Žitný ostrov, což je bohatý zdroj pitné vody pro celý region. Když firma určila novou trasu pod sídlištěm Petržalka, stala se pro aktivisty ještě větším problémem. „Jednáme s magistrátem a poslanci o řešení situace. Považujeme za nekorektní ze strany BSP a Transpetrolu rozhodnut v takové vážné věci bez partnerů,“ říká předseda občanského sdružení Nie ropovodu Miroslav Dragun.

Společnost Transpetrol, která firmu Bratislava Schwechat Pipeline ovládá, mu leží v žaludku léta. Věcný odpor prošel časem v osobní zášť. V rámci útoků na firmu totiž neváhal na sociálních sítích zvěřejňovat veškerou off recordovou a soukromou komunikaci s mluvčí společnosti Transpetrol Ivanou Havranovou.

Podle šéfů společnosti Bratislava Schwehat Pipeline jde od začátku jenom o kampaň Miroslava Draguna, který se snaží protlačit do bratislavské politiky. Dragun tyhle domněnky podpořil tím, že opravdu oznámil svou kandidaturu do městského zastupitelstva Bratislavy a svou kampaň zcela postavil na odporu vůči ropovodu.

„Posuzování řešení trasy ropovodu v městském zastupitelstvu, respektive v zastupitelstvích dotčených městských částí je spojeno více s politickou než odbornou rétorikou. V období před komunálními volbami je tento trend evidentní,“ říká prokurista Bratislava Schwechat Pipeline Robert Nemcsics.

Míchání emocí neprospívá

Podle Nemcsicsa, který je slovenským exministrem hospodářství je míchání emocí do posuzování důležitého projektu, který má slovenská vláda mezi svými prioritami v rámci energetické koncepce pro příští roky, přinejmenším neodpovědné.

„V situaci, kdy územím Bratislavy a Žitného ostrova prochází nejen ropovod Družba, ale i produktovody, se odpor proti projektu ropovodu BSP, který reprezentuje alternativu k dosavadnímu stavu a tedy zlepšuje ekologickou bezpečnost dotčených území, jeví jako téměř výlučně populistická a zejména politická propaganda, které cílem je zviditelnění jednotlivých kandidátů do komunálních voleb 2014,“ vyjadřuje rozhořčení Robert Nemcsics.

Zdá se, že bratislavský ropovod čeká ještě hodně dlouhá cesta. Odpověď na to, zda se podaří projekt dokončit za plánované čtyři roky, možná dají svým hlasováním voliči již za tři týdny. Bratislava Schwechat Pipeline jistě doufá ve zvolení mírnějších kandidátů, než je Michal Dragun.