Srbové umírají předčasně kvůli špinavému ovzduší, přicházejí o třetinu HDP

Srbská uhelná elektrárna Nikola Tesla A

Srbská uhelná elektrárna Nikola Tesla A Zdroj: CC BY SA 3.0: Mickey Mystique via Wikimedia Commons

Státy západního Balkánu si s sebou z minulosti stále nesou hodně ekologické zátěže. Jednou z nich je i vysoký podíl výroby elektřiny z fosilních paliv s pomocí zastaralých technologií. Podle zprávy Aliance pro zdraví a životní prostředí je v tomto regionu sedm z deseti nejšpinavějších uhelných elektráren Evropy.

„Emise z těchto zařízení dále zhoršují znečištění ovzduší, kvůli kterému zbytečně umírá příliš mnoho lidí,“ uvádí se ve studii. K následkům patří vysoký výskyt plicních a srdečních nemocí, stejně jako astmatu. Údaje o přesném podílu fosilních paliv na znečištění ovzduší Aliance teprve zveřejní.

Podle Aliance překračují emise v Srbsku limity stanové Světovou zdravotnickou organizací dvou a půl násobně. Data ukazují, že kvůli úmrtím způsobeným znečištěním ovzduší přichází Srbsko o 33,5 procenta svého hrubého domácího produktu. V celém regionu západního Balkánu (kam analýza vedle Srbska zahrnula i Bosnu, Černou horu, Kosovo a Makedonii) tyto škody umazaly pětinu hospodářského výkonu. V Německu tato hodnota dosahuje 4,5 procenta.

Mýtus o levné energii

„Naše studie ukazuje rozsah škod na zdraví způsobených používáním uhlí v energetice,“ řekla podle srbského zpravodajského serveru B92 při publikaci analýzy zástupkyně ředitele Aliance Anne Stauferová. „Uhlí jako levný zdroj energie je jen mýtus.“

Kromě předčasných úmrtí znečištěné ovzduší zatěžuje rozpočty na zdravotnictví v celé Evropě. Dodatečné náklady studie vyčíslila až na 8,5 miliardy eur. Státy regionu ohlásily plány na výstavbu celkem 24 nových uhelných elektráren, v současnosti jich na západním Balkáně funguje 15.

Evropské elektrárny s největšími emisemi oxidu siřičitého (v tunách za rok)
Ugljevik Bosna a Hercegovina 154 000
Nikola Tesla Srbsko 93 000
Kostolac Srbsko 89 000
Amintaio Řecko 85 000
Kakanj Bosna a Hercegovina 73 000
Bitola Makedonie 67 000
Belchatow Polsko 61 000
Maritsa Iztok Bulharsko 54 000
Kostolac A Srbsko 51 000
Tuzla Bosna a Hercegovina 51 000