Srbsko je na cestě stát se velmocí v těžbě lithia. Pláclo si s těžařským obrem Rio Tinto

Nadnárodní těžařský gigant Rio Tinto se dnes se srbskou vládou dohodl na urychlení těžby lithia v Srbsku.

Nadnárodní těžařský gigant Rio Tinto se dnes se srbskou vládou dohodl na urychlení těžby lithia v Srbsku. Zdroj: Reuters

Také Češi mají v Krušných horách lithiový poklad. Dělají se zkušební vrty.
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
10
Fotogalerie

 Nadnárodní těžařský gigant Rio Tinto se dnes se srbskou vládou dohodl na urychlení těžby lithia v Srbsku. Vyplývá to z podepsaného memoranda o porozumění, napsala agentura Reuters. Lithium se stává velmi žádanou komoditou, protože se používá k výrobě baterií do elektrických vozů. Obsahuje jej zdejší jedinečný minerál jadarit.

Asi 136 milionů tun zásob jadaritu se nachází v údolí řeky Jadaru, což je jeden z přítoků Driny v západním Srbsku. Britsko-australská firma naleziště objevila v roce 2004, investovala zde již 90 milionů dolarů a těžba má podle odhadů začít po roce 2023.

Jadarit obsahuje boritan užívaný k výrobě keramiky, umělých hnojiv a dalších chemických sloučenin a právě lithium. V memorandu se uvádí, že Rio Tinto a Srbsko jsou jeho podpisem na cestě stát se lídry v oblasti globální těžby lithia a produkce boritanu. Srbský ministr energetiky Aleksandar Antić řekl, že těžba lithia bude mít zásadní význam pro rozvoj Srbska.

Velká naleziště této suroviny byla objevena rovněž v České republice. Z výsledků geologického průzkumu z konce loňského roku vyplývá, že na krušnohorském Cínovci se nachází 1,2 až 1,4 milionu tun lithia. Česko tak disponuje podle hrubých odhadů šesti procenty jeho světových zásob, většina je v okolí Cínovce, zbytek ve Slavkovském lese.

Od loňského podzimu vlastní všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově. Hlubinou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australský European Metals Holdings.