Stát hraje o vliv na konkurz OKD, AHG hrozí insolvencí

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Michael Tomes

Stávající věřitelé černouhelné společnosti OKD nemohou počítat s tím, že by je chtěl stát vyplatit. Zopakoval to před jednáním vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Měli jsme představu, že nám věřitelé a nynější vlastníci prodají akcie OKD za korunu a budeme se bavit o tom, kolik stojí pohledávky,“ dodal Mládek, který o OKD informoval vládu a prezidenta Miloše Zemana.

Místo toho hlavní věřitelé sdružení ve skupině AHG, kteří ovládají mateřskou firmu NWR, nabídli státu odkup akcií za 150 milionů eur výměnou za odepsání dluhu ve výši 420 milionů eur.

Pokračuje tak slovní přestřelka mezi vládou a zástupci AHG, kteří ministry tento týden obvinili, že se skutečným jednáním o řešení v OKD vyhýbají. Věřitelé tvrdí, že pokud se stát s AHG nedohodne do konce dubna, bude muset vedení OKD podat návrh na insolvenci. Firmě podle odhadů analytiků klesne do konce druhého čtvrtletí hotovost pod čtyřicet milionů eur, což automaticky spustí zesplatnění úvěru za 35 milionů eur a následně i půjčky ve výši zhruba padesáti milionů eur. Na jejich uhrazení firma nebude mít.

Vydírání insolvencí

Zástupci vlády hrozbu insolvencí označili za vydírání. „Je neuvěřitelné, že OKD platí mateřské NWR úrok 11,5 procenta z půjčky 65 milionů eur,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. Hlavním věřitelem OKD je mateřská společnost NWR. OKD navíc vystupuje u některých půjček NWR jako spoludlužník, u jiných jako ručitel.

V případě konkurzu bude muset insolvenční správce ve spolupráci s věřiteli majetek firmy zpeněžit s nejlepším dosažitelným výnosem. Tento proces by mohl stát ovlivňovat, pokud by vlastnil část dluhů nebo pokud by platila novela insolvenčního zákona, jež má dát ministerstvu financí právo navrhovat a odvolávat insolvenčního správce.

Rozprodej

Součástí řešení může být i prodej životaschopných dolů, které by se tím zbavily dluhové zátěže. Podnikatelé Petr Paukner, Petr Otava a Martin Ulčák už dříve oznámili, že by o takovou transakci měli zájem. O koupi firmy se zajímal také miliardář Pavol Krúpa.

„Vláda je připravena na všechny varianty,“ uvedl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka. Před schválením je nařízení vlády, které propouštěným horníkům zajistí mimořádnou dávku osm tisíc korun měsíčně a pracovníkům na povrchu sedm tisíc korun měsíčně. Podle odpracované doby je budou pobírat po dobu tří až dvanácti měsíců.