Stát si hodlá pohlídat prodej plynovodů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Představa, že české plynovody ovládne vlastník, z něhož nebude vláda nadšena, se stává zcela reálnou. Německá společnost RWE potvrdila, že chystá prodej podílu v provozovateli českých plynovodů Net4Gas. A potenciálním zájemcem by mohl být ruský Gazprom, který je zároveň dodavatelem plynu do Česka a jehož vstup do plynovodů již dříve vyvolával obavy.

Velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška deníku E15 potvrdil, že stát bude prodej významné části energetické infrastruktury bedlivě sledovat.Odborníci připomínají, že přeprava plynu podléhá regulaci a stát má nástroje, jak případně investorovi zkomplikovat život. „Žádný investor nebude investovat několik miliard eur, aniž by měl dohodu se státem, že je vítán,“ řekl Bartuška.

Hodnota Net4Gas by se měla pohybovat v řádu desítek miliard korun, RWE zatím neupřesnila, jak velký podíl by prodávala. Dozorčí rada německé společnosti po složitých jednáních zařadila českého provozovatele plynovodů na seznam aktiv, která mohou být v příštích dvou letech na prodej a jejichž celková hodnota dosahuje 11 miliard eur. RWE se totiž potýká s finančními potížemi kvůli uzavírání německých jaderných elektráren.

Dalšími zájemci by podle různých dohadů mohly být tuzemské skupiny – Energetický a průmyslový holding (EPH) nebo finanční skupina Penta. Ta ale zájem nepotvrdila. „Zatím jsme o tom neuvažovali,“ uvedl partner Penty Jaroslav Haščák.Málo pravděpodobný je prodej další energetické firmě ze západní Evropy. Energetický analytik Jiří Gavor zdůrazňuje, že za současné hospodářské situace nejsou klasičtí bonitní investoři připraveni nakupovat ve střední Evropě.

Zájem ruského Gazpromu, majoritně kontrolovaného Kremlem, by naopak byl přirozený. Bartuška připomíná, že státní společnosti, které ovládají drtivou většinu světové těžby ropy a plynu, logicky budou usilovat o to, aby vlastnily také přepravní a distribuční cesty.

Gazprom v současné době jedná právě s RWE o vytvoření společného podniku v západní Evropě. Obě firmy přitom také vedou arbitrážní spor, který se týká cen plynu – dodávaného ruskou firmou také do České republiky, v níž další tuzemská dcera německé firmy RWE Transgas zůstává nejsilnějším hráčem na trhu.

Net4Gas v současné době buduje další plynovody, které mají zajistit diverzifikaci cest suroviny do Česka. Mimo jiné jde o plynovod Gazela, který navazuje na rusko-německý projekt plynovodu Nord Stream. Jiří Gavor nepředpokládá, že by ovládnutí českých plynovodů Rusy změnilo poměry na trhu. „Na chod stávajícího přepravního systému by to dopad nemělo,“ řekl Gavor.
Plyn by tedy do Česka i nadále putoval nejen z východu, ale také ze západu. Na druhé straně ale Gavor připouští, že nový vlastník by mohl ovlivnit rozvoj přepravních cest do budoucna svým dlouhodobým investičním programem.