Stát vyhlásí tendr na transformaci Čepra

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Cerny Jan

Přeměna českého ropného odvětví letos vstupuje do další fáze. Státní komise, jež se zabývá budoucností firmy Čepro, už v prvních měsících nového roku zahájí dvoukolové výběrové řízení. Tento tendr nejprve určí poradce a později také „realizátora“, který bude mít na starosti transformaci Čepra a fakticky i přeměnu celého odvětví. Deníku E15 to řekl náměstek ministra průmyslu Jiří Jirka, který komisi šéfuje.

„Byl bych rád, kdybychom první kolo vyhlásili na konci ledna,“ uvedl Jirka. Největší podporu má už dnes scénář, podle něhož se Čepro propojí s některou z rafinerských společností. Konkrétní formu by měl ale upřesnit právě vítěz prvního kola tendru, který zřejmě vzejde z okruhu významných poradenských firem. „Jeho úkolem bude posoudit strategii v širším kontextu,“ dodává Jirka. Jde také o to, aby zvolený postup nepoškodil další státní subjekty, které mají co do činění s ropou – tedy především provozovatele ropovodů Mero a Správu státních hmotných rezerv.

Realizátorem, který má také ještě letos vzejít z druhého kola, by například mohl být bankovní subjekt, jenž se zabývá fúzemi. Čepro by si nakonec s některou rafinerskou společností vyměnilo akciové podíly nebo obchodní aktivity, ve hře je tedy i možnost částečné privatizace. Tím se fakticky promění celý trh rafinerií, obchodu s ropnými produkty, jejich skladování a přepravy, na němž působí dvě větší firmy – Unipetrol a Čepro, a jehož celkové roční tržby v Česku výrazně přesahují úroveň sta miliard korun. Čepro se nyní věnuje skladování pohonných hmot, jejich přepravě, velkoobchodu i provozování čerpacích stanic, ale v celém řetězci mu chybí právě rafinerie. Zájem o propojení s touto státní firmou projevil jak Unipetrol z polské skupiny PKN Orlen, který většinově ovládá české rafinerie, tak slovenská rafinerská společnost Slovnaft.

Obě firmy mají oproti dalším případným zájemcům velkou výhodu – jsou přímo napojeny na produktovody Čepra. Jako další partner by teoreticky přicházela v úvahu italská ENI, která drží menšinový podíl v České rafinérské. Tuzemské bezpečnostní služby podle dostupných informací očekávají, že by zájem o podíl v České rafinérské i Čepru mohla mít také některá z ruských společností. To by zřejmě posílilo závislost na Rusku, z něhož Češi černé zlato dovážejí. Právě kvůli potřebě posuzovat i širší bezpečnostní dopady se dalším členem státní komise pro budoucnost Čepra stane zástupce rozvědky – Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Po dvou zástupcích mají v komisi ministerstvo průmyslu i financí a samotné Čepro. Pozorovatele ovšem bude mít řada dalších rezortů a také Mero i státní hmotné rezervy.