Stát zařízl sporný plynovod do Rakouska

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC: (CC0 1.0)/tpsdave/pixabay.com

Plynovod
Plynovod
3
Fotogalerie

Plynovod BACI měl být součástí evropského severojižního plynového koridoru. Obchodníci s plynem o něj ale neměli zájem a ERÚ nechtěl, aby náklady na stavbu zaplatily domácnosti a firmy.

Z investičních plánů českého přepravce plynu Net4Gas zmizí plynovod, proti jehož stavbě ostře protestovalo Slovensko, ale Evropská komise jej zařadila na seznam prioritních infrastrukturních projektů. Přepravce škrtl spojku mezi Českem a Rakouskem s názvem BACI kvůli rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Ten nechtěl, aby náklady na stavbu dvanáctikilometrové trubky na českém území platili tuzemští spotřebitelé plynu. Výše těchto nákladů ale nebyla zveřejněna.

Net4Gas podle ERÚ neprokázal, že by přínosy projektu BACI přímo souvisely se zajištěním přiměřenosti soustavy a bezpečnosti dodávek plynu v Česku. Úřad se opírá také o výsledky průzkumu trhu, který prověřoval zájem obchodníků o využití plynovodu.

Z výsledků, které zveřejnil rakouský přepravce plynu GasConnect, vyplývá, že v letech 2020 až 2034 by do Česka teklo průměrně 155 tisíc metrů krychlových plynu za hodinu a v opačném směru 82 tisíc metrů krychlových. Kapacita potrubí přitom měla činit 0,75 až 1,48 milionu metrů krychlových za hodinu.

„Důsledkem by byla socializace nákladů v regulovaných cenách, aniž by byl zajištěn reálný přínos pro českého zákazníka,“ uvádí mluvčí ERÚ Michal Kebort. Net4Gas se však projektu nechce vzdát.

„S rozhodnutím nesouhlasíme a zvažujeme další postup,“ uvádí mluvčí přepravce plynu Zuzana Kučerová. ERÚ by nicméně firmě nebránil, pokud by chtěla plynovod postavit za své a provozovat ho na komerční riziko. „BACI by se domácích odběratelů nedotkl. Měl to být tranzitní plynovod. Není tedy důvod, aby ho měli platit čeští spotřebitelé,“ dodává plynárenský analytik Vladimír Štěpán.

 Projekt plynovodu nejvíce vadil Slovensku a jeho přepravci plynu Eustream, v němž má menšinový podíl a manažerskou kontrolu holding EPH Daniela Křetínského, spoluvydavatele deníku E15. Kvůli projektu dokonce vznikla česko-slovenská mezivládní pracovní skupina.

Slováci si chtěli vymoci, aby plyn z Česka do Rakouska a zpět tekl přes jejich dosavadní potrubí. Plynovod BACI napadali s tím, že je to zbytečná nová infrastruktura. Podle některých názorů by ovšem BACI byl pojistkou v rukách Net4Gas, aby Eustream nezvyšoval své poplatky za tranzit plynu.

EU v plynovodu BACI viděla součást severojižního plynovodního propojení, které by do střední Evropy přivedlo plyn z LNG terminálů v Polsku a v Chorvatsku. I proto ho komise zařadila na seznam prioritních projektů a poskytla dotaci na studii proveditelnosti. Až časem se ukázalo, že polská vláda o propojení na jih příliš nestojí. Předseda rady ERÚ Vladimír Outrata loni koncept severojižního koridoru zpochybnil s tím, že pro plynovod neexistuje dostatečný zdroj plynu. PlynovodPlynovod|E15