Stát zvažuje účast v záchraně OKD

Logo OKD

Logo OKD Zdroj: Berger Petr/Euro

Vlastníci těžařské společnosti a zároveň její největší věřitelé navrhují postupné zavírání dolů a propouštění. Mluví o přímé finanční účasti státu na záchraně OKD.

Ještě týden má vlastník OKD, společnost NWR, aby se dohodla s vládou na záchraně severomoravské těžební společnosti. Noví většinoví vlastníci sdružení ve spolku AHG a vedení firmy už předložili vládě návrh restrukturalizace. Cílem plánu je podle AHG vytvořit partnerství se státem a přeměnit OKD v ekonomicky zdravý podnik, který v budoucnu svým vlastníkům ponese zisk. Podmínkou však je finanční účast státu, která by šla nad rámec řešení sociálních dopadů propouštění.

Ministr financí Andrej Babiš po včerejším jednání vlády naznačil, že OKD by měla získat nové vlastníky. „Nejlepší varianta je pro nás funkční OKD, která projde konkurzem. Další možností je, že věřitelé firmu prodají za minimální peníze. Možné je také, že se stát stane akcionářem,“ říká Babiš. Ten spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem informoval vládu o jednání s majiteli těžební firmy. Vláda zatím žádnou z možných variant řešení nevybrala.

Neodvratný signál ukončení

Vlastníci NWR, kteří při restrukturalizaci dluhů společnosti v roce 2014 přišli zhruba o devět miliard korun, navrhují postupné zavírání dolů. První na řadu by měl přijít důl Paskov, v němž už se podle hornických odborů snižuje počet ražeb. „To je neodvratný signál ukončení těžby,“ říká předák hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Těžba by měla skončit také v dolech Lazy a Darkov. Podobný plán už na začátku roku představil šéf OKD Dale Ekmark.

Vlastníci NWR chtějí se státem uzavřít dohodu co nejrychleji. Prodloužili původní termín pro dojednání nezávazné podoby restrukturalizace z konce března na příští středu. Pak jsou ochotni razantně snížit objem hotovosti, který musí NWR držet na účtech, aby firma odvrátila předčasné splacení dluhopisů. Definitivní dohodu chtějí mít vlastníci z AHG na stole do konce dubna.

AHG argumentuje studií dopadů restrukturalizace OKD na zaměstnanost a výdaje státu. Pokud OKD zkrachuje a okamžitě propustí 13 tisíc zaměstnanců, a o práci také přijde osm tisíc lidí v návazných profesích, přijde to stát na dávkách v nezaměstnanosti a ušlých daních v příštích šesti letech na 33 miliard korun. Navržený postupný útlum části OKD a restrukturalizace firmy by znamenal náklady pro stát 17 miliard korun, spočítala pro AHG poradenská společnost Deloitte.