Statoil: Energetická bezpečnost Evropy nebyla nikdy lepší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Rozvoj nových zdrojů dodávek zemního plynu sníží v dohledné budoucnosti závislost Evropy na dovozu ruského plynu přes Ukrajinu a tím zvýší bezpečnost dodávek. Agentuře Reuters to dnes řekl finanční ředitel norské energetické skupiny Statoil Torgrim Reitan.

Třebaže podíl ruského plynu na evropské spotřebě se za posledních pět let zvýšil ze zhruba čtvrtiny na třetinu, rozšiřující se síť plynovodů spolu s řadou nových terminálů na dovoz zkapalněného plynu (LNG) podstatně zvýší zdroje dodávek v příštích letech.

„Energetická bezpečnost nebyla nikdy lepší,“ prohlásil Reitan. Statoil je druhým největším dodavatelem plynu pro Evropu se zhruba pětinovým podílem.

Asi polovina ruských dodávek do Evropy proudí plynovody přes Ukrajinu, a nynější ukrajinská krize tak vyvolává obavy o energetickou bezpečnost kontinentu. Evropa se ale v blízké budoucnosti napojí na několik nových zdrojů, připomněl Reitan. Na jednom z nich se podílí sám Statoil, který je jedním z partnerů ázerbájdžánského projektu Šach Deniz na těžbu plynu v Kaspickém moři a jeho přepravu do Evropy.

Už příští rok by měly zahájit provoz nové terminály na LNG na pobřeží Polska a Litvy a do konce desetiletí plánují takové terminály Estonsko a Finsko. Navíc se investovalo do reverzních toků v plynovodech ve střední a východní Evropě. „Máme nyní na kontinentu likvidní trh, který zajišťuje energetickou bezpečnost a zprůhledňuje ceny,“ řekl Reitan.

Rusko navíc už nyní může obejít Ukrajinu plynovodem Nord Stream pod Baltským mořem a do konce dekády by mělo být dokončeno jižní vedení plynovodu South Stream. Reitan Rusko považuje v zásadě za „důvěryhodného dodavatele“.

Finanční šéf Statoilu také řekl, že na aktivity jeho firmy v Rusku nemají zatím západní sankce proti Moskvě žádný vliv. Statoil spolupracuje v několika projektech průzkumu ložisek ropy a plynu s největší ruskou ropnou společností Rosněfť.