Stávka v dolech JAR zřejmě bude největší za 20 let. Ztráta firem už je 16 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: uralkali.com

Stávka zaměstnanců jihoafrických platinových dolů firem Anglo American Platinum (Amplats), Lonmin a Impala Platinum (Implats) kvůli mzdám trvá již osmý týden a zřejmě bude ještě několik týdnů pokračovat. Názory obou stran se diametrálně liší a nezdá se, že by se strany brzy dohodly. Stávka by se tak mohla stát největší stávkou v místním těžařském sektoru od konce apartheidu v roce 1994.

Ztráty příjmů a produkce určitě překonají ztráty z roku 2012, kdy vlna stávek stáhla společnost Amplats do ztrát a donutila firmu Lonmin posílit svoji finanční situaci vydáním nových akcií. Akcionáři se začínají obávat hlubokých ztrát, zvláště v době, kdy je téměř polovina důlních šachet nezisková. Kvůli stávce nebylo podle propočtů agentury Reuters vytěženo 440 tisíc uncí platiny. V roce 2012 výpadek těžby firem Amplats, Implats a Lonmin činil 544 tisíc uncí. Tato hranice ztracené těžby bude překonána, pokud bude stávka trvat ještě 11 pracovních dní.

Podle Jihoafrické důlní komory již firmy přišly o téměř devět miliard randů (16,5 miliardy Kč) a tato částka stále roste. Aktuální ztráta firem kvůli stávce, ale i údaj o tom, o kolik již kvůli stávce přišli zaměstnanci na mzdách, se dá sledovat na speciální internetové stránce. V roce 2012 firmy při stávkách přišly o 10,5 miliardy randů.

Zaměstnanci na mzdách přišli již o téměř čtyři miliardy randů. To znamená, že příjmy domácností desítek tisíc důlních zaměstnanců se ocitnou ve velmi vážné situaci.

Vývoj ceny platiny

Graf 19. 3. 2014.Graf 19. 3. 2014. | tryner@mf.cz

Řešení v nedohlednu

Stávku zorganizoval odborový svaz AMCU. Hlavní vyjednávač odborů Jimmy Gama řekla agentuře Reuters, že požadavky odborů se zatím nemění a v tuto chvíli není naplánováno obnovení jednání mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

AMCU na počátku března poprvé zmírnil svůj postoj a uvedl, že chce rozložit zvýšení měsíční základní mzdy na 12 500 randů, což je dvojnásobek současné mzdy, do tří let. Doposud požadoval okamžité zvýšení.

Firmy nabízejí zvýšení pouze o devět procent a tvrdí, že si vyšší růst nemohou dovolit. Poslední jednání mezi oběma stranami, organizované vládou, zkrachovalo před téměř dvěma týdny.

Stávka je rovněž nežádoucí pro současného prezidenta Jacoba Zumu a jeho vládnoucí Africký národní kongres, protože 7. května se v zemi konají všeobecné volby.

Veteráni z odborů i průmyslu si nevzpomínají, že by se v době po ukončení apartheidu uskutečnila stávka takového rozsahu. „Od roku 1994 zde nebyla žádná stávka takového rozsahu,“ uvedl generální tajemník Národního svazu zaměstnanců dolů, který se účastnil stávky v roce 1987.

Spící velmoc?