Studie: Německo je energeticky nejefektivnější na světě. USA propadly

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou Zdroj: ctk

Německo je energeticky nejefektivnější zemí světa. Tvrdí to alespoň Americká Rada pro energeticky efektivní ekonomiku (ACEEE) ve své nejnovější analýze. Ta se zaměřila na srovnání 16 největších ekonomik z hlediska účinnosti jejich energetické politiky.

Zpráva ACEEE se zaměřila na tři hlavní kategorie – stavebnictví, průmysl a doprava. Čtvrtou, doplňkovou, kategorii představovalo zhodnocení národních energetických cílů a úspor a účinnost závazků zvyšujících energetickou efektivitu. Maximální možné dosažitelné skórre bylo 100 bodů (25 z každé kategorie). Německo obsadilo první příčku s 65 body, druhá byla Itálie s 64 body.

energetická efektivita států světaenergetická efektivita států světa | ACEEE

Z hlediska kategorií uspěla Čína, která vévodila kategorii stavebnictví, Německo slavilo první příčku v průmyslu a Itálie zase v oblasti efektivity v dopravě. Co se týče kategorie politik a politických závazků, první pozici obsadily Francie, Itálie a EU jakožto celek.

„Shodneme se, že ta nejlevnější energie je ta, kterou není třeba vůbec vyprodukovat,“ uvedl podle listu Al Jazeera Philipp Ackermann z Německé ambasády ve Washingtonu. Na chvostu srovnání se v rámci studie umístily Rusko, Brazílie a Mexiko.

Překvapením žebříčku se stalo to, že nelichotivou 13. pozici ze šestnácti s pouhými 42 body obsadily Spojené státy. To vzhledem k tomu, že jsou USA považovány za vůdčí velmoc v rámci inovací a výzkumu, v mnohých expertech na energetiku vyvolalo pochybnosti o směřování energetické politiky USA.