Studie: Plán podpory jádra drhne v detailech

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Podpora, která má společnosti ČEZ zajistit návratnost investice do stavby dvou nových bloků Temelína, bude mnohem tvrdším oříškem, než se na první pohled může zdát. Na ministerstvu průmyslu a obchodu uvažují o britském modelu garantované výkupní ceny energie.

Pokud by cena elektřiny na trhu byla nižší než garance, ČEZ by peníze dostával, v opačném případě by výdělek nad garantovanou cenu vracel do systému. Až potud zní vše jednoduše. Jenže systém může ztroskotat na detailech, upozorňuje analytik poradenské společnosti KPMG Matt Firla-Cuchra.

Jeho studie hodnotí britský model, jehož cílem je přimět soukromé investory ke stavbě nových jaderných a dalších bezemisních elektráren. Tamní úřady na něm pracují už tři roky a stále skrývá řadu otázek. Tou klíčovou je stanovení garantované ceny, která se musí odvíjet od požadované výnosnosti kapitálu.

„Není jasné, jestli se garance stanoví nějakým rozhodnutím, nebo jestli se budou pořádat aukce, kde vyhraje investor požadující nejnižší garanci,“ říká analytik. Teoreticky už při tomto prvním kroku může nastat situace, že se garance nastaví nepřiměřeně vysoko, což pocítí všichni v cenách elektřiny. Tak jak se o tom v Česku hovoří v souvislosti s podporou solárních elektráren.

Záležet bude podle experta KPMG i na tom, zda investor bude znát výši garance ještě před stavbou, nebo zda elektrárnu postaví a teprve na základě skutečné ceny stavby bude vyjednávat o garanci.

Dalším důležitým detailem bude stanovení způsobu zvyšování garantované ceny v čase. Britové uvažují o indexaci o inflaci, která bude odpovídat konkrétnímu energetickému odvětví, kde by měl mechanismus fungovat. Není ale jasné, jak se tato inflace bude počítat.

Dopředu je také třeba dohodnout, zda se podpora bude vypočítávat podle skutečného objemu dodané energie do sítě, nebo podle instalované kapacity.

„Pro jistotu investorů má smysl jen dlouhodobý kontrakt, který zajistí adekvátní návratnost,“ míní Firla-Cuchra. Jenže český ministr průmyslu Martin Kuba několikrát zdůraznil, že podpora Temelína má trvat jednotky roků, nikoli dvacet let. „Do kontraktu se bude muset dostat i ochrana investora před neočekávanými změnami zákonů a celého mechanismu,“ dodává analytik KPMG. Sladit všechny tyto detaily může být podle něj nakonec tak složité, že se celý systém vůbec nepodaří rozjet.