Švédská Beijer Ref koupila brněnskou firmu Sinclair

Oblast klimatizace, vzduchotechniky a vytápění láká řadu investorů.

Oblast klimatizace, vzduchotechniky a vytápění láká řadu investorů. Zdroj: profimedia.cz

Celosvětově působící švédská skupina Beijer Ref dosahuje ročního obratu zhruba 1,5 miliardy eur, kolem 39,5 miliardy korun.
Brněnská skupina Sinclair Global dodává klimatizace a tepelná čerpadla do pětadvaceti zemí.
Brněnská skupina Sinclair Global dodává klimatizace a tepelná čerpadla do pětadvaceti zemí.
Brněnská skupina Sinclair Global dodává klimatizace a tepelná čerpadla do pětadvaceti zemí.
5
Fotogalerie

Společnost Sinclair Global Group z Brna změnila majitele. Její kontrolní podíl ve výši 85 procent získala švédská Beijer Group, která má rovněž právo na odkup zbylých patnácti procent. Transakce, jejíž hodnotu strany nezveřejnily, má být dokončena ke konci letošního roku. 

Firma Sinclair Global dodává tepelná čerpadla a klimatizace pro rezidence i průmyslové budovy a realizuje také LED osvětlení. „Sinclair je  společnost s velkým růstovým potenciálem, který přidává hodnotu k celé naší skupině a posiluje naše investice do vlastních značek,“ uvedl Per Bertland, výkonný ředitel Beijer Ref. Výrobky brněnské firmy se podle něho stanou významným doplňkem produktového portfolia Beijer Ref. 

V posílení značky Sinclair věří i brněnská firma, kterou vlastní tři fyzické osoby. Převzetí ze strany Švédů má přinést i řadu synergií. „Naše výrobky budou i nadále distribuovány a prodávány pod značkou Sinclair stávajícími prodejními kanály, ale budou také uvedeny na několik dalších trhů společnosti Beijer Ref,“ uvedla společnost Sinclair. 

Firma dodává klimatizace a tepelná čerpadla do pětadvaceti zemí. Mezi její hlavní trhy patří střední a východní Evropa, ale prosadila se rovněž v Německu. 

Tuzemská firma dosáhla v minulém účetním období, které skončilo 31. března 2020, čistého zisku téměř 101 milionů korun při tržbách téměř miliardy korun. V předchozím období činil zisk 59 milionů a tržby okolo 737 milionů korun. Podnik zaměstnává okolo 110 lidí.

Švédská skupina Beijer Ref dosahuje ročního obratu zhruba 1,5 miliardy eur, kolem 39,5 miliardy korun. Dodává mimo jiné produkty v oblasti chlazení, klimatizací a vytápění. S akciemi firmy se obchoduje na burze ve Stockholmu. Tržní hodnota společnosti je 44,6 miliardy švédských korun, kolem 115 miliard korun.

Oblast vzduchotechniky, chlazení, klimatizace a vytápění se v posledních letech dostává do hledáčku strategických i finančních investorů. V posledních letech do ní mohutně investuje polostátní energetická skupina ČEZ.  Loni například koupila německou společnost En.plus zaměřenou zejména na vzduchotechniku a chlazení, například na technologie velkých chladicích systémů do datových center. Pořizovací cena činila 357 milionů korun.

Firmy působící v této oblasti skupina ČEZ nakupuje pravidelně. V uplynulých letech koupila například tuzemskou jedničku v oblasti vzduchotechniky AZ Klima, rumunskou High Tech Clima nebo například společnost Kart zaměřenou na provoz a servis technického vybavení budov.