Světlík poslal do úpadku další svoji firmu, skončila v něm Vítkovice Envi

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: e15 anna vackova

Další firma z vítkovického holdingu Jana Světlíka na sebe podala návrh na insolvenci. Společnost Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže a zaměstnává 100 lidí, zároveň žádá povolení reorganizace.

Jde o stoprocentní dceřinou společnost firmy Vítkovice Power Engineering, která o vyhlášení insolvence požádala už před časem a soud o případném úpadku rozhodne tento týden, řekla mluvčí společnosti Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení spojený s návrhem na reorganizaci v pondělí podalo ke Krajskému soudu Ostrava představenstvo Vítkovice Envi. Firma se zabývá zejména výrobou nádrží pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování. Má zhruba 130 věřitelů. Z celkových dluhů 155 milionů korun firma označila 153 milionů za nezajištěné pohledávky.

Důvody podání návrhu Kijonková vysvětlila hlavně nerealizovanými zakázkami v Polsku a Srbsku. „K úpadkové situaci také vydatně přispěla obecně zhoršená situace na arabském trhu, kam Vítkovice Envi rovněž směřovaly své aktivity. Dalším důvodem platební neschopnosti je také to, že se jí nepodařilo s bankovním sektorem vyjednat provozní úvěry a dořešit bankovní garance,“ řekla Kijonková. Dodala, že firma už svým věřitelů předložila reorganizační plán. Polovina z nich s ním souhlasila.

Celkem už jsou ale v insolvenčním řízení tři společnosti z Vítkovice Holding. O vyhlášení insolvence v případě firmy Vítkovice Gearwork požádala brněnská společnost Wetag. Ten samý krok udělala i u firem Vítkovice Mechanika a Vítkovice Power Engineering.

V případě Mechaniky soud návrh zamítl. Ve druhem případě se k němu později připojil samotný dlužník a o úpadku Vítkovice Power Engineering ostravský soud rozhodne do konce týdne.

Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering, která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Po lhůtě splatnosti jsou podle informací ČTK faktury v souhrnné hodnotě okolo 500 milionů korun.

Firma zaměstnává 1200 lidí. Ostravský soud insolvenční řízení na základě návrhu firmy Wetag zahájil koncem dubna. Ostravská společnost návrh označovala za neoprávněný a šikanózní. Odmítala připustit, že je na pokraji krachu. V posledních dnech stanovisko změnila. Podle mluvčí vítkovického holdingu Evy Kijonkové i na základě vyhlášeného insolvenčního řízení.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.

Vítkovice Holding jsou mateřskou firmou Světlíkovy skupiny
Vznik: Společnost vznikla v roce 1998 jako Lahvárna Ostrava k privatizaci společnosti Vítkovice Lahvárna. Současný název nese od listopadu 2004.

Charakteristika: Společnost zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group (VMG) se sídlem v Ostravě. Tahouny jsou zejména firmy Vítkovice Power Engineering, která je dceřinou firmou společnosti Vítkovice, a.s. a zaměřuje se na engineering pro energetiku, chemii a petrochemii a výrobu a dodávky ocelových konstrukcí, dále pak Vítkovice Heavy Machinery, Vítkovice Cylinders nebo Hutní montáže. Skupina VMG patří k nejvýznamnějším českým podnikům, má dominantní nebo významnou pozici ve vybraných segmentech strojírenské produkce a v oblasti dodávek velkých investičních celků. Operuje na pěti světadílech a vyváží do více než stovky zemí.

Základní kapitál: Vítkovice Holding, a.s. 252 milionů korun, Vítkovice, a.s. 3,984 miliardy korun, Vítkovice Power Engineering, a.s. jedna miliarda korun.

Majetkové poměry: Vítkovice Holding ovládá Jan Světlík prostřednictvím společnosti VTK Group. Menšinovým vlastníkem je KKCG miliardáře Karla Komárka.

Hospodářské výsledky: Skupina měla loni obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun; Vítkovice Power Engineering měla za účetní období roku 2015 čistý obrat okolo 3,2 miliardy korun.

Počet zaměstnanců: skupinu tvoří zhruba tři desítky firem, které zaměstnávají 8000 lidí; Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny a zaměstnává 1138 lidí.

Ostatní:

- Majoritní vlastník Světlík ve společnosti Vítkovice pracuje od roku 1982, v roce 1993 se stal vedoucím střediska Lahvárna a v roce 1994 ředitelem jednotky Vítkovice Lahvárna. Ta se transformovala do samostatné firmy, kterou v roce 1999 Světlík získal v privatizaci. V roce 2003 firma Lahvárna Ostrava koupila státní podíl ve strojírenské firmě Vítkovice.

- Světlík Vítkovice kupoval spolu s finančníky Davidem Beranem a Petrem Novotným. Partnerství skončilo roztržkou a sporem o minoritní balík akcií. O akcie vedou řadu sporů Světlík, Beran a skupina KKCG podnikatele Karla Komárka (cenné papíry byly předmětem obchodu mezi Beranem a KKCG). Soudy již trvají několik let.

- Jan Světlík starší na konci loňského roku odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší.

- V posledních měsících se objevují zprávy o potížích holdingu, v červnu například podal slovenský podnikatel Pavol Krúpa prostřednictvím své společnosti Arca Capital nabídku na odkup pohledávky Raiffeisenbank za některými společnostmi vítkovické skupiny. Na několik firem ze skupiny byl také podán insolvenční návrh. Insolvenčnímu řízení již čelí Vítkovice Gearworks, návrh podala brněnská firma Wetag Invest a týká se pohledávky za více než dva miliony korun. Pokud jde o společnost Vítkovice Mechanika, letos v květnu soud insolvenční návrh podaný společností PRH Estate zamítl. V případě společnosti Vítkovice Power Engineering soud dnes vyhověl návrhu této firmy, aby zrušil páteční jednání, na kterém měl projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný společností Wetag.

- Tradice Vítkovic sahá do roku 1828, kdy byla založena Rudolfova huť. V roce 1843 podnik převzala rodina Rotschildů. V roce 1868 začala spolupráce Rothschildů s obchodním domem Gutmannů, což vedlo v roce 1873 ke vzniku Vítkovické hornické a hutnické společnosti Rotschild-Gutmann. V roce 1889 vznikla vítkovická kovárna. Zároveň s rozvojem výroby oceli byly ve Vítkovicích budovány válcovací tratě.

- V letech 1947 až 1961 byla do Vítkovických železáren začleněna řada znárodněných železářských závodů. V roce 1952 se osamostatnila Nová huť a v roce 1963 Hutní montáže. V roce 1981 se podnik transformoval na koncern Vítkovice. Po likvidaci koncernu v polovině roku 1989 se Vítkovice staly státním podnikem, a to až do začátku února 1992, kdy byla vytvořena akciová společnost Vítkovice.

- Dříve hutní a strojírenské Vítkovice v roce 1998 po 162 letech skončily s výrobou surového železa. V roce 2001 firma vyčlenila svou hutní výrobu do Vítkovice Steel a zůstala jí hlavně strojírenská výroba.