Hutě Pilsen Steel jsou v insolvenci, ruská státní banka definitivně zastavila penězovod

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Plzeňské hutě Pilsen Steel jsou na prahu úpadku. Světoznámé kovárny zaměstnávající na Plzeňsku tisícovku lidí podaly sami na sebe návrh na insolvenci a Krajský soud v Plzni jej v pondělí přijal. Vyvrcholila tak finanční krize hutí poté, co firmu loni v létě odstřihla od financování partnerská ruská banka VEB Capital vlastněná státní rozvojovou bankou Vněšekonombank. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

„Zúčastněné strany jednaly o možnostech obstarání dalšího externího financování provozu závodu dlužníka, respektive o možnostech akvizice dlužníka novým investorem. K žádným těmto událostem ale nakonec nedošlo. Úpadek dlužníka je tedy za současné situace zjevně nevyhnutelný,“ uvádí se v insolvenčním návrhu, který na sebe Pilsen Steel podala letos 17. ledna. Jednatelé Pilsen Steel na otázky deníku ohledně dalšího fungování firmy a dopadu insolvence na byznys dosud nereagovali.

„Jestli bude firma schopná se z takové situace vůbec dostat, nevím a neumím si to ani představit. Začínám se připravovat na všechny možné varianty, které mohou z takové situace vzejít, včetně i nejhorších variant, které znamenají neschopnost zaměstnavatele dostát svým závazkům vůči zaměstnancům i možné propouštění zaměstnanců,“ uvedla pro deník E15 předsedkyně odborů Pilsen Steel Ivanka Smolková s tím, že insolvenční návrh ji šokoval, a to především s ohledem na výši dluhů, které návrh vyčíslil na částku přesahující pět miliard korun.

Většina dluhů jde za firmami navázanými na Vněšekonombank, mezi další významné věřitele patří například Mezinárodní investiční banka, nadnárodní mezistátní organizace vzniklá v roce 1970 na půdorysu členů tehdejšího RVHP. Bance, ve které má několikaprocentní podíl i český stát, dluží Pilsen Steel kolem 15 milionů eur.

Pilsen Steel vlastněná ruským podnikatelem Igorem Šamisem se ocitla v insolvenci už v letech 2012 až 2014, tehdy prošla reorganizací a před dvěma roky odvrátila konkurz. Reorganizační plán firmy počítal s tím, že na přelomu let 2014 a 2015 dojde v hospodaření k bodu zvratu a Pilsen Steel začne generovat zisky. K tomu ale nedošlo a provoz závodu byl po celou dobu udržován pomocí externího financování ze strany spřízněné firmy Pilsen Toll, kterou stoprocentně vlastní ruská VEB Capital.

Už loni v prosinci nastoupili zaměstnanci firmy na nucenou dovolenou, a to právě kvůli nedostatku kapitálu na provoz hutí. Zakázek prý přitom měla firma podle svých dřívějších vyjádření dostatek.

Pilsen Steel má bohatou byznysovou historii. Firma je jedním z největších světových výrobců ocelových odlitků a hřídelí pro různé průmyslové podniky zabývající se výrobou elektráren nebo stavbou lodí. Na trhu je už přes 150 let a dvě třetiny produktů vyváží do zahraničí.