Tahounům německého průmyslu se nedaří

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Hospodářské výsledky německých průmyslových gigantů ze začátku letošního roku představují zklamání. Siemens a BMW hlásí po prvním čtvrtletí letošního propad zisku, Lufhansa se dostala dokonce do červených čísel. Některým firmám, které tvoří akciový index DAX, se ale navzdory všeobecnému trendu daří.

Zatímco dosud Siemens počítal se stagnací, nyní připouští, že celoroční zisk bude slabší. Tržby by se oproti loňskému roku měly propadnout o tři až pět procent. Zisk za finanční rok končící v listopadu by měl lehce překročit 4,5 miliardy eur. V druhé čtvrtletí svého finančního roku Siemens vydělal miliardu eur, zisk tak stoupl o desetinu, ačkoli se očekávalo více. Tržby klesly o sedm procent na 18 miliard eur.

Největšímu evropskému průmyslovému podniku se ovšem podařilo získat nové zakázky v hodnotě 21,5 miliardy eur, o pětinu více než v předchozím období. Přispěla k tomu především objednávka stovky vlaků od rakouských státních drah a 166 větrných turbín od dánské firmy Dong Energy.

Slabý začátek roku hlásí i další giganti

Hůře se na začátku roku dařilo i dalším německým podnikům, které jsou součástí burzovního indexu DAX. Zisk automobilky BMW se propadl o tři procenta na 1,3 miliardy eur. Zisk z prodeje automobilů, který je pro firmu klíčový, klesl dokonce o 15,9 procenta.

Nedaří se ani německým vlajkovým aerolinkám Lufthansa. Dopravce, který se stejně jako minulý rok musel potýkat s vlnou stávek svých zaměstnanců, se propadl do provozní ztráty 359 milionů eur. To je stejně jako loni, analytici ale předpokládali, že Lufhansa dokáže část své ztráty umazat. Vedení aerolinek ale nadále počítá s provozním ziskem, který překoná loňský výsledek 524 milionů eur.

Všeobecný trend popírají firmy obchodující s věcmi denní spotřeby. Obchodní řetězec Metro se vymanil ze ztráty a vydělal milion eur. Výrobce známého krému Nivea, Beiersdorf, díky úspěchu v rozvojových zemích vydělal 215 milionů eur, zisk tak posílil o 17 procent.

Vzhůru vylétl zisk největšího německého výrobce polovodičů Infineons. Bavorská firma vydělala 33 milionů eur, meziročně o 74 procent více.

Navzdory převážně slabým výsledkům vyplácejí letos německé koncerny nezvykle vysoké dividendy. Třicet největších firem mezi své akcionáře rozdělí 28 miliard eur. Jedinou výjimkou je ocelářský gigant ThyssenKrupp, který loni prodělal pět miliard eur. Firma nevyplatí dividendu poprvé od fůze Thyssenu a Kruppu v roce 1999. První hospodářské výsledky letošního roku firma zveřejní v půlce května.