Temelín a Blanka? Nesrovnatelné, tvrdí Metrostav

Tlaková nádoba reaktoru v Mochovcích (ilustrační foto)

Tlaková nádoba reaktoru v Mochovcích (ilustrační foto) Zdroj: Slovenske elektrarne, Jozef Ondzik

Stavební společnost Metrostav podepsala dohodu o budoucí spolupráci s americkou firmou Westinghouse, která se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Smlouva se týká projektu a realizace stavební části plánovaných temelínských reaktorů. Firma přitom přiznává, že s pracemi na jaderných elektrárnách nemá zkušenosti. Srovnání s výstavbou pražského tunelu Blanka, kde mimo jiné chybovala při zajištění bezpečnosti, ale odmítá.

„Přestože česká vláda a ČEZ deklarovaly, že lokalizace dodávek nemůže být kritériem pro výběr technologie ve výběrovém řízení z důvodu dodržení českých a evropských zákonů, lokalizace je nedílnou součástí naší nabídky,“ uvedl při podpisu dohody prezident společnosti Westinghouse pro Evropu, Blízký východ a Afriku Yves Brachet.

Smlouvu o budoucí spolupráci v případě získání zakázky o dostavbě Temelína podepsal Westinghouse již dříve také například se strojírenskou firmou Vítkovice a I&C Energo. Podobné smlouvy připravují i další účastníci tendru o Temelín.

Generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát uvedl, že firma měla nabídky na spolupráci i od dalších účastníků temelínského tendru. „Rozhodli jsme se pro exkluzivní partnerství s Westinghousem, protože věříme, že nabídka jeho reaktorů AP 1000 má velkou šanci v tendru uspět,“ řekl Pilát. Stavební práce na reaktorech by podle Bracheta měly tvořit zhruba 30 procent celkové ceny dostavby elektrárny.

Blanka? To nesrovnávejte

Pilát zároveň přiznal, že Metrostav nemá se stavebními pracemi na jaderných elektrárnách zkušenosti. Odmítl však srovnávat temelínský tendr s pracemi Metrostavu na pražském tunelu Blanka, který bude stát o několik miliard více, než se předpokládalo. Zároveň podle Piláta nehrozí kvůli Metrostavu v Temelíně problémy s bezpečností, přestože se firmě při stavbě Blanky tunel třikrát propadl a Metrostav kvůli nehodám dostal od báňského úřadu několik pokut. Brachet doplnil, že jednou z hlavních priorit Westinghousu je splnit zakázku ve stanovém termínu a za stanovenou cenu.

Dalšími zájemci o dostavbu Temelína jsou francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Předložení nabídek od účastníků tendru se čeká v polovině letošního roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali nedávno od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se předhánějí v získávání vazeb na české podniky.

Například Rosatom, jehož součástí je účastník temelínského tendru Atomstrojexport, loni podepsal několik smluv o budoucí spolupráci s českými firmami. Byly mezi nimi například Vítkovice nebo stavební firma Hochtief. Francouzská Areva plánuje podpis podobných dohod v prvním pololetí letošního roku. Nabídky ke spolupráci obdržela od několika českých firem. Účastnici tendru tvrdí, že se české podniky budou podílet až na 70 procentech temelínské zakázky.

Cena dvou nových bloků pro Temelín se odhaduje na zhruba 150 miliard korun. ČEZ by měl financovat dostavbu z vlastních zdrojů, v posledních měsících ale jeho zástupci několikrát v médiích naznačili, že firma zvažuje přizvání dalšího partnera.

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky bude další vývoj dostavby významně spojen s ekonomickým vývojem v EU. „Předpokládám, že finance pro Temelín 3 a 4 bude muset najít ČEZ sám. Těžko se najde silný partner, ochotný upsat se k takto dlouhodobému projektu,“ sdělil.