Temelínská přebíjená začíná - Rusové nabízejí miliardy, USA podpoří Clintonová

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro)

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

V boji o kontrakt na dostavbu jaderné elektrárny Temelín začíná přituhovat. Česko-ruské Konsorcium MIR.1200 oznámilo, že v případě jeho vítězství v tendru získají české firmy kontrakty v celkové výši 150 až 175 miliard korun. Konkurenční americký Westinghouse naopak v pondělí přiletí do Prahy podořit ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Rusové současně s tím navýšili předpokládaný podíl českých firem na dostavbě dvou bloků v Temelíně. Ten by se měl zvýšit z původně předpovídaných sedmdesáti na aktuálních 75 procent. “V případě realizace projektu může být v České republice vytvořeno zhruba deset tisíc  pracovních míst pro kvalifikované odborníky,” konstatoval náměstek generálního ředitele společnosti Rosatom Kirill Komarov.

Za Westinghouse bude lobbovat Clintonová

S těžkou tonáží ale nastoupil i druhý účastník v boji o dostavbu Temelína, americká společnost Westinghouse. Firemní zájmy přijede v pondělí podpořit i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, která v Praze absolvuje bleskovou, zhruba pěti hodinovou návštěvu. Přijmou jí premiér Petr Nečas a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, potvrdily dosud neoficiální informace české úřady.

Americké velvyslanectví v Praze na svém webu uvedlo, že s českými politiky bude ministryně řešit „posílení energetické nezávislosti“. Podpora americké vlády nabídce Westinghousu by pak příští týden mohla pokračovat též během předpokládané návštěvy vysokého úředníka pro oblast Evropy a Asie ministerstva obchodu Matthewa Murraye.

Clintonová se pravděpodobně setká také se zástupci opoziční ČSSD, uvedly diplomatické zdroje. Sociální demokraté jsou totiž pravděpodobným vítězem příštích sněmovních voleb a američtí demokraté k nim mají stranicky blíže.

Do Česka přijede Clintonová shodou okolností v den, kdy by na jednání Bezpečnostní rady státu mělo vyjít najevo, zda čeští piloti budou i v dalších letech létat na stíhačkách Gripen, či zda ministerstvo obrany vypíše výběrové řízení, kterého by se mohli účastnit i další výrobci. V takovém případě by zřejmě americká diplomacie tvrdě podporovala případnou nabídku amerických letadel F-16.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru bude vybrán v příštím roce. V soutěži o dostavbu Temelína byla ještě francouzská Area, tu ale ČEZ vyloučil z tendru pro nesplnění základních podmínek. Francouzi se snaží verdikt české firmy zvrátit u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kam se proti tomuto rozhodnutí odvolali.

Antimonopolní úřad zatím rozhodl, že dokud odvolání Arevy nevyřeší, nesmí ČEZ, pokud by případně již vítěze tendru vybral, podepsat s vítězem smlouvu. Úřad sestavil speciální tým, který se zakázkou bude zabývat. Dobu, v jaké rozhodne, zatím odhadovat nechce. Velikostí zadávací dokumentace, která zahrnuje 60 tisíc stran, jde o nejrozsáhlejší veřejnou zakázku, jakou kdy ÚOHS prošetřoval. Nabídka Arevy má také několik tisíc stran a případ si proto vyžádá zpracování řady znaleckých posudků či expertních vyjádření.