Teplárna Strakonice instaluje nové kotle

Teplárna, ilustrační foto

Teplárna, ilustrační foto Zdroj: cez

Strakonická teplárna sice topí hnědým uhlím, ale loni ušetřila zhruba dvacet milionů korun díky propadu světových cen černého uhlí. Od roku 2013 se totiž cena hnědého uhlí pro strakonickou teplárnu, které odebírá od společnosti Severní energetická, odvozuje od indexu ARA pro černé uhlí. „Meziročně nám cena uhlí klesla o 14 procent,“ říká Aleš Seitz, předseda představenstva Teplárny Strakonice.

Letos by podle odhadů analytiků měla cena stagnovat. Teplárna, kterou ze 77 procent vlastní město Strakonice, loni dosáhla zisku před zdaněním 12,9 milionu korun při tržbách 430 milionů korun. Loni se dál snížil podíl tržeb, které teplárna získala z prodeje elektřiny z 26 na 24 procent. „Při klesající ceně elektřiny se ji už nevyplácí vyrábět v kondenzační výrobě. Dá se čekat další pokles podílu elektřiny na tržbách,“ dodává Seitz. Ve výroční zprávě za loňský rok firma varuje, že při nižším prodeji elektřiny z kombinované výroby hrozí zdražování tepla.

„Nejdřív bychom hledali úspory v nákladech. Některé ale neovlivníme. Kurz dolaru určuje náklady na uhlí. Kurz eura je zase rozhodující pro náklady na nákup povolenek a pro tržby za prodej elektřiny,“ vysvětluje Seitz. Firma však podle něj může fungovat i s nižším ziskem, což by případné zdražování tepla omezilo.

Teplárna do budoucna sází na výrobu tepla z uhlí. Příští rok skončí rekonstrukce dvou kotlů celkem za půl miliardy korun. Zatím má firma smlouvu se Severní energetickou na dodávku uhlí z lomu ČSA do roku 2022, kdy těžba bez prolomení těžebních limitů skončí. „Díky rekonstrukci, která zvýší účinnost kotlů, a očekávanému vývoji prodeje se sníží množství potřebného uhlí ze 180 na 120 tisíc tun. To jsme schopni na trhu sehnat, i kdyby se limity neposunuly,“ říká Seitz.

Nové kotle, jejichž životnost se odhaduje až na 40 let, budou mít o deset procent vyšší účinnost. Díky nižší spotřebě vyprodukují i méně emisí oxidu uhličitého. Teplárna tak bude potřebovat méně emisních povolenek. Kotle zároveň splňují přísnější emisní limity, které budou platit od roku 2016. Další investice na ekologizaci provozu proto nebudou nutné.