Teplo letos nezdraží, u plynových kotelen může dokonce zlevnit

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Ceny tepla z centrálního zásobování zůstanou v průměru na úrovni loňské zimy. Zlevnit by mohlo tam, kde se k vytápění používá plyn, jehož ceny meziročně klesly. „Ceny tepla z tepláren na uhlí budou stagnovat, případně velmi mírně porostou, ale na výdaje běžných domácností bude mít větší dopad spíše to, jaká bude zima,“ říká předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Zhruba 55 procent tepla pro byty se v teplárnách vyrábí z uhlí, třetina ze zemního plynu. Dalších přibližně sedm procent tvoří biomasa a čtyři procenta připadají na teplo ze zařízení pro energetické využití odpadů, z topných olejů a druhotných zdrojů energie. Teplo z uhlí vyjde v průměru na 545 Kč za gigajoule. Cena tepla z plynu se pohybuje nad 600 korunami za gigajoule.

Ceny tepla může nabourat případné rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, že nestanoví pro příští rok podporu pro obnovitelné zdroje energie a kombinovanou výrobu tepla a elektřiny.

„Mohlo by to mít závažný negativní dopad na ceny tepla. Zatím věříme, že úřad podporu nezastaví,“ dodává Mirek Topolánek. V souvislosti s hrozbou předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, že podporu nevypíše, už ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek podle Lidových novin sonduje možnosti, jak Vitáskovou odvolat.

Spotřebu tepla se daří snižovat díky zateplování a moderním technologiím. Ovšem náklady na údržbu infrastruktury zůstávají

Do nákladů na teplo se promítnou miliardové investice tepláren do modernizace teplovodních soustav a do snižování škodlivých emisí.

„Některé teplárny dokončují zásadní investice, aby splnily přísnější limity ochrany ovzduší, které jsou dány evropskou legislativou. Tyto náklady mohou mít u některých uhelných tepláren vliv na cenu tepla, ve většině případů však očekáváme v průměru nárůst ceny tepla do 2 procent,“ uvedl Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.

Teplárny, elektrárny, závodní energetiky a plynové kotelny zásobují teplem pro vytápění a ohřev teplé vody 1,6 milionu domácností. Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě ročně spotřebuje 25 gigajoulů tepla na vytápění bytu a ohřev vody. V případě jednoprocentního růstu ceny by se náklady domácností na vytápění a ohřev vody zvýšily jen o 12 korun měsíčně.

To vychází pro průměrnou cenu tepla z uhlí 545 korun za gigajoule, uvádí Teplárenské sdružení. Spotřebu tepla se daří snižovat díky zateplování a moderním technologiím. Ovšem náklady na údržbu infrastruktury zůstávají. Proto je třeba je rozložit do menšího objemu spotřebovaných gigajoulů.