Teplo letos zdraží v průměru o tři procenta

Teplárna

Teplárna Zdroj: cez

Tuzemské domácnosti zaplatí letos v průměru za teplo z tepláren o tři procenta více než loni. Při odhadované dvouprocentní inflaci se reálně zvýší účet za teplo v průměru o procento. Průměrná cena za gigajoule energie se letos vyšplhá na 594,2 koruny. V jednotlivých městech ovšem bude vyúčtování vypadat výrazně jinak. Nejvíce zdražilo teplo v Plzni, a to o 16 procent, vyplývá ze statistik energetického portálu Energostat. Levnější než loni je teplo naopak v Olomouci a Liberci.

Konečná cena za teplo závisí výrazně na typu používaného paliva. Nejlevnější teplo vyráběné z hnědého uhlí dodává v Česku elektrárna Opatovice v Pardubicích, a to za 405 korun za gigajoule. Nejdražší hnědouhelné teplo je k mání v Táboře za 648,20 koruny. Teplo vyráběné ze zemního plynu začíná na 604 korunách v Prostějově a končí na 806 korunách v Jablonci nad Nisou. Teplo z hnědého uhlí zdražilo v průměru o sedm procent, zatímco z plynu poskočilo o tři procenta.

Někteří zástupci teplárenských společností ovšem varují, že zdražení tepla z uhlí může být v příštích letech výraznější. Především proto, že řadě tepláren v následujících letech vyprší kontrakty na dodávky uhlí a budou čelit snaze těžařů zvýšit dodavatelské ceny. Největší dodavatel uhlí pro zdejší teplárny, společnost Czech Coal, chce v nových smlouvách navázat cenu hnědého uhlí na burzovní ceny černého uhlí, což by znamenalo zdražení dodávané suroviny.

„Na tuto konstrukci už některé teplárny přistoupily a na jejich ziskovosti se to neprojevilo. Navíc náklady na uhlí se na ceně tepla podílejí jen zhruba z pětiny až třetiny,“ tvrdí Gabriela Benešová, mluvčí společnosti Czech Coal. Odběratel více než dvou třetin teplárenského uhlí od Czech Coalu, Elektrárny Opatovice, ovšem na nové podmínky odmítá přistoupit. S firmou se navíc soudí kvůli dřívější výpovědi dodavatelské smlouvy ze strany společnosti Czech Coal.

Cenu uhlí pro teplárny by v budoucnu mohla postupně zvednout i chystaná dohoda mezi společnostmi Czech Coal a ČEZ o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady. V ní se podle dostupných informací počítá s postupným růstem ceny na 40 a později až k 60 korunám za gigajoule. „To pak může nastavit nový cenový základ pro celý trh, i když se teď nedá odhadnout, jak velký ten vliv bude. Dotklo by se to smluv na uhlí většiny tepláren, protože jejich kontrakty postupně skončí do roku 2020,“ popisuje možný vliv případné dohody dvou nejvýznamnějších hráčů Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR. Teplárny si podle něj jen těžko vyjednají lepší cenu než gigant ČEZ.

Na druhé straně po roce 2016 by se měla snížit poptávka po hnědém uhlí, což tlak těžařů na zvyšování cen může oslabit.