Testy jaderek odkryly stovky chyb, dobře nedopadl ani Temelín

jaderné elektrárny, jádro

jaderné elektrárny, jádro Zdroj: profimedia.cz

Zátěžové testy více než 140 evropských jaderných elektráren ukázaly stovky nedostatků, zejména ve Francii. Podle německého tisku odhalily vážné nedostatky také u českého Temelína. Změny, které bude třeba udělat kvůli tomu, aby reaktory splňovaly mezinárodní bezpečnostní standardy, budou stát až 25 miliard eur. Vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška a ČEZ v reakci uvedli, že Temelín a Dukovany nemají žádné vážné problémy s bezpečností.

Žádná z atomových elektráren ale podle všeho nebude nucena ukončit provoz. S odvoláním na zprávu Bruselu, která unikla do německých a francouzských médií, o tom píše server EUobserver.

Podle listu The Wall Street Journal budou nějaké bezpečnostní změny potřebovat téměř všechny jaderné elektrárny v EU, aby byly schopné se vypořádat s neočekávanými událostmi. Podle německého tisku se největší problémy objevily u francouzské elektrárny Fessenheim, kterou Paříž plánuje zavřít v roce 2016, a u českého Temelína. U obou zařízení kontroloři našli „několik závažných kritických bodů“, cituje Augsburger Allgemeine a další listy stanovisko Bruselu.

Žádné kritické nedostatky nejsou, tvrdí ČEZ i jaderný úřad

Podle Bartušky není správné tvrdit, že Temelín má vážné bezpečnostní nedostatky. Zpráva Bruselu je velmi rozsáhlá a doporučuje bezpečnostní změny pro všechny evropské elektrárny, upozornil.

Marek Bozenhard ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) uvedl, že se neobjevily žádné nové skutečnosti, než ty, které byly identifikovány na konci dubna tohoto roku v jednotlivých Národních zprávách členských států. „V této zprávě byla identifikována určitá doporučení, která jsou a budou postupně na jaderné elektrárny Temelín a Dukovany realizována. Nejedná se v žádném případě o zmiňované závažné kritické body, tedy takové, které vyžadují okamžité opatření či řešení,“ uvedl pro E15.cz Bozenhard. Stejné stanovisko má i provozovatel Temelínu a Dukovan - firma ČEZ.

O závěrech SÚJB k testům Temelína a Dukovan si přečtěte:

České jaderky jsou prý bezpečné, odolají i extrémním situacím

Ekologové zprávu napadli, čtěte zde:

Ekologové: České jaderné elektrárny větší poruchy nezvládnou

Jaderná eletkrárna TemelínJaderná eletkrárna Temelín|Profimedia.cz

Chybí prý nouzové plány, v Temelínu nevyhovují seismická čidla

I podle rakouského listu Wirtschaftsblatt vykazuje Temelín nedostatky, problémy se podle něj týkají i slovenských Bohunic a Mochovců. Dukovany, stejně jako Temelín, prý nejsou dostatečně vybaveny pro zvládání havárií. Navíc prý neexistují dostatečné plány pro takové nouzové případy, kdy je nutno jadernou elektrárnu zcela odstavit. Pro tyto případy prý české elektrárny nemají dostatečně vypracované směrnice pro management.

Dále prý chybí technická zařízení pro zamezení explozím vodíku při haváriích a také filtrové systémy pro odvzdušnění pláště reaktorů při přetlaku. V Temelíně by navíc potřebovaly opravit přístroje pro měření seismické činnosti, píše Wirtschaftsblatt. Podobně jsou na tom podle rakouského listu slovenské jaderné elektrárny, až na to, že nemají problémy s nouzovými plány.

Expertní skupina Ensreg, která je složená ze zástupců 27 členských zemí unie, prohlásila, že zatím nebyla se zprávou seznámena. „Komise Ensregu neposkytla žádný návrh sdělení. Avšak obsah návrhu byl znám některým členům Ensregu a tento návrh vyvolal v Ensregu zásadní problémy a obavy,“ uvedl šéf skupiny Tero Varjoranta.

Velké nedostatky mají být u francouzských jaderek

Podle zprávy například žádná z 58 francouzských elektráren nesplnila mezinárodní standardy načrtnuté Mezinárodní agenturou pro jadernou energii (MAAE). „Poprvé v historii víme u všech jaderných elektráren v Evropě, zda jsou tyto velmi vysoké standardy používané či nikoli,“ uvedla Holznerová.

Francouzský deník Le Figaro například uvádí, že 19 francouzských jaderných reaktorů nemá dostatečnou ochranu proti seizmickým vlivům. Bezpečnostní opatření v případě nehody jsou pak prý u francouzských jaderek nedostatečné v porovnání s těmi v Německu, Velké Británii nebo Švédsku. Kritiku si vysloužily ale také varovné systémy před zemětřesením používané v německých zařízeních. U všech 12 testovaných elektráren byly prý shledány jako nedostatečné.

Testy zároveň probíhají na národní úrovni. V Belgii se tamní regulátor rozhodl v srpnu dočasně uzavřít dva ze sedmi tamních atomových reaktorů. Našly se totiž tisíce mikrotrhlinek ve stěnách hal ukrývajících reaktor.

Provést celoevropské testy se unie rozhodla v reakci na nehodu v japonské před 18 měsíci. Eurokomisař Günther Oettinger by měl závěrečnou zprávu o jejich průběhu i doporučeních, která z nich plynou, předložit unijním lídrům na summitu 18. a 19. října. Už tento týden by ale ke zprávě měla proběhnout debata mezi komisaři.