Textilky vstávají z popela a zvyšují tržby

Výroba nové tkaniny Provell

Výroba nové tkaniny Provell

Tržby tuzemských výrobců textilu a oděvů za loňský rok pravděpodobně překročí částku 47 miliard korun. Meziročně to bude jen mírné zvýšení asi o procento, půjde však stále o nejlepší výsledek za poslední tři roky. Vyplývá to z aktuálních statistik Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK), které má deník E15 k dispozici.

„Náš průmysl procházel v minulých letech restrukturalizací a je možné říci, že se vyčistil. Zůstaly jen firmy, které mají potenciál růstu,“ uvedl výkonný ředitel asociace Jiří Česal. Na dno si odvětví sáhlo v roce 2009, kdy firmy v oboru utržily 40 miliard korun. Českým producentům podle Česala nahrává nasycenost levným asijským zbožím. Lidé začínají častěji vyhledávat kvalitní domácí produkci. Kromě tradiční textilní výroby spojené s odíváním se ale domácím firmám daří hlavně v produkci technických textilií, v čemž vyniká největší česká textilka Juta. „Potenciál je i v nanotechnologiích,“ poznamenal šéf ATOK.

Rizikem pro český textilní a oděvní průmysl zůstává dění v eurozóně, do níž směřuje velká část jeho výrobků. Podniky se proto chystají na hledání nových trhů, dodal šéf asociace. Mistrem v průniku na netradiční trhy je z tuzemských textilek broumovská Veba, která většinu produkce vyváží do západní Afriky.

Tržby textilního, oděvního a kožedělného průmyslu v ČeskuTržby textilního, oděvního a kožedělného průmyslu v Česku | E15

Samotná produkce textilek, jež táhne celé odvětví, činila od loňského ledna do listopadu 37,2 miliardy korun, o dvě procenta více než za rok 2011. Stejně se zhruba na šest miliard zvýšily výnosy oděvní části sektoru. Kožedělné firmy naopak vykázaly dvouprocentní snížení tržeb na necelé čtyři miliardy korun.

Symbolem úpadku někdejší slávy textilního a oděvního průmyslu je krach OP Prostějov. Firma, jež mívala kolem deseti tisíc zaměstnanců, je od roku 2010 v konkurzu.

S jejím dědictvím se však pojí také čerstvý příběh, jenž naopak může být symbolem zmrtvýchvstání tuzemského odvětví. Švédská společnost Cavaliere totiž koupila bývalý závod OP Prostějov v Jeseníku a nyní začíná nabírat švadleny. S tamní textilkou mají Švédové nemalé plány. Podle informací v médiích chtějí do Česka přesunout výrobu ze Slovenska a část produkce z Turecka.