Těžařské giganty stále láká ukrajinská břidlice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Na Ukrajině vrcholí vysoká hra o energie. Ropné firmy ze Západu stojí před rozhodnutím, zda setrvat ve svých investicích v zemi. Lídři globálního ropného byznysu totiž před nedávnem vsadili na Kyjev jako na svou horkou kartu a přislíbili investovat desítky miliard dolarů do průzkumu a těžby z břidlicových ložisek. Politické napětí obchodům ale nepřeje a hrozí, že těžaři kontrakty stornují. V sázce jsou jejich peníze stejně jako ukrajinská energetická nezávislost.

Prozatím dolary do ukrajinských břidlicových nalezišť stále plynou. Americký Chevron i britsko-nizozemská Royal Dutch Shell počátkem května potvrdily, že v zemi prozatím zůstávají. „Monitorujeme situaci, v průzkumných pracích ale budeme pokračovat,“ uvedl Cameron Van Ast z Chevronu pro CNBC. Obdobné zprávy hlásí i Shell, oba ropní giganti mají přitom jen letos do průzkumu břidlicových nalezišť nalít bezmála 800 milionů dolarů.

Motivace jsou nemalé. Podle odhadů amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) má Ukrajina třetí největší zásoby břidlicového plynu v Evropě, a to v objemu kolem 1,2 bilionu metrů krychlových. Jen spuštění projektů Shellu a Chevronu na plný výkon by mohlo pokrýt až polovinu trhu s plynem v zemi. Problém je, že konflikt s Ruskem vygradoval v okamžiku, kdy ve smlouvách Kyjeva s ropnými obry zatím sotva zaschl inkoust, obě dohody byly uzavřeny teprve loni a těžaři dosud na Ukrajině realizovali jen malou část svých plánovaných investic. Odchod ze země by tak zatím firmy nepřišel příliš draho.

Chevron i Shell mají podle smluv s někdejším Janukovyčovým režimem během několika let investovat na Ukrajině po deseti miliardách dolarů. Zatímco Američané vsadili na ložiska na západě Ukrajiny, Shell je v pozici o poznání obtížnější. Jeho investice míří do regionů Charkova a Doněcku, tedy do oblastí nejvíce zasažených současnou krizí. Právě perspektivní zdroje plynu z břidlic přitom mohou být podle pozorovatelů jedním ze zájmů ruského souseda.

David Klimeš: Břidlicové štěpení Putinova vlivu