Tisíce lidí přijdou o práci kvůli levné ropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Propad cen ropy o více než polovinu za poslední půlrok si začíná vybírat daň. Největší poskytovatel vrtných a průzkumných služeb pro těžaře ropy a plynu na světě, společnost Schlumberger, propustí devět tisíc lidí. Firma potřebuje snižovat náklady, protože těžaři seškrtávají rozpočty na nové vrty.

Například jeden z největších amerických producentů ropy z břidlicových ložisek Continental Resources plánuje do rozvoje těžby v Severní Dakotě investovat o 41 procent peněz méně než loni. Jinými slovy firmy, které se živí vrtnými a dalšími službami přijdou jen od této společnosti o zakázky za více než 3,8 miliardy dolarů. Podle odhadů poradenské společnosti Cowen&Co. energetické firmy v USA osekají své výdaje o 35 procent.

Zisk Schlumbergeru, který stejně jako ostatní servisní společnosti zareagovaly na pokles cen ropy snížením svých marží, aby si zachovaly co nejvíce zakázek, spadl v loňském čtvrtém čtvrtletí na 302 milionů dolarů. V roce 2013 přitom firma vykázala zisk v posledním čtvrtletí 1,66 miliardy dolarů. Schlumberger má přesto ve srovnání s konkurenty podstatnou výhodu, že není tolik závislá na břidlicové těžbě v USA. Ve Spojených státech získává jen třetinu tržeb.

Levná ropa bude mít na svědomí propouštění také v dalších zemích. Největší kanadská těžební společnost Suncor Energy oznámila, že letos dá výpověď tisícovce lidí. BP zruší tři stovky pracovních míst ve Skotsku. Plánovaná nová místa se neotevřou v Kataru, kde Royal Dutch Shell zrušila plán na výstavbu petrochemického závodu za 6,5 miliardy dolarů.

Propad cen ropy ovšem nezastaví břidlicový boom v USA. Podle odhadů americké vládní Energetické informační agentury (EIA) jsou i nynější ceny kolem 50 dolarů za barel dostatečně vysoké, aby se vyplatilo vrtat v nejvýnosnějších částech břidlicových nalezišť. Těžaři, kteří se mohou opřít o nižší těžební náklady a které netíží vysoké dluhy, budou profitovat z nižších cen vrtných služeb.

Nové vrty by mohl nastartovat očekávaný růst cen ropy ve druhém letošním pololetí.
Celková těžba ropy v USA se letos zvýší o 600 tisíc barelů denně na 9,31 miliardy barelů. V roce 2016 bude nárůst podle propočtů EIA činit 200 tisíc barelů.

Celosvětové investice do nové těžby ropy se letos meziročně sníží o 17 procent na 571 miliardy dolarů. Akcie servisních společností se v posledních třech měsících propadly o pětinu, zatímco akcie těžařů spadly o 18 procent.