Topolánek získal roli zachránce teplárenství

Mirek Topolánek, ODS

Mirek Topolánek, ODS Zdroj: E15 Eduard Erben

České teplárny povolávají do svého čela muže, který by se měl stát trumfem v boji o záchranu celého odvětví a systému centrálních rozvodů tepla. Bývalý premiér a nový předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek má sice řadu kritiků, ale jeho hlas by měl být v každém případě slyšet.

Teplárenství se do budoucna bude potýkat se snahou uhelných společností zdražovat suroviny a momentálně čelí například i hrozbě, že přijde o ty emisní povolenky, jež měli výrobci elektřiny a tepla dostávat v příštích letech zdarma.

„Věříme, že Mirek Topolánek pomůže při řešení aktuálních problémů tepláren, které jsou v Česku systémově znevýhodňovány a postihovány,“ řekl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.
Proti bezplatnému přídělu povolenek, jenž je ovšem vázán na investice do snižování emisí, paradoxně vystupuje někdejší blízký Topolánkův spolupracovník a bývalý i současný ministr financí Miroslav Kalousek. Je pravděpodobné, že právě tito dva muži by se mohli dohodnout. Bývalá Topolánkova vláda ostatně možnost bezplatného přídělu v Bruselu vyjednala.

Mirek Topolánek také zcela jednoznačně stojí na straně těch, kteří prosazují názor, že český systém centrálního zásobování teplem není přežitkem komunismu, ale naopak úsporným systémem i v dnešní době a předností proti jiným zemím. „Je to velká výhoda, podobně jako ve Skandinávii,“ zdůrazňuje bývalý premiér. Stát by si podle něho měl uvědomit přínosy kogeneračních tepláren a začít se k nim podle toho chovat.

Mirka Topolánka na jeho nový post nominovaly Elektrárny Opatovice, které jsou součástí tuzemské teplárenské jedničky – Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče. „Jde o člověka, který může výrazně napomoci prosazování zájmů celého českého teplárenství, a to i v celoevropském měřítku,“ uvedl o Topolánkovi mluvčí Elektráren Opatovice Petr Zadák.

Nová funkce Topolánka, který předtím neúspěšně kandidoval na post šéfa Mezinárodní energetické agentury, je bezplatná. Topolánek byl jediným kandidátem. Sám šel do volby s tím, že se na jeho podpoře členové Teplárenského sdružení předem shodli.

Zástupci tepláren se obávají, že příliš drahé uhlí by fakticky vedlo k jeho nahrazování plynem a budování lokálních plynových kotlů. „Rozpad systémů centrálního zásobování teplem by znamenal ekologickou katastrofu. Představte si, že se tady v Praze postaví třeba 300 tisíc nových plynových kotlů, které začnou emitovat zplodiny na střechách domů,“ řekl v nedávném rozhovoru pro deník E15 Daniel Křetínský.

Silnější hlas Mirka Topolánka navíc může být slyšet ve chvíli, kdy rezort průmyslu chystá novou energetickou koncepci. Ministr Martin Kocourek uznává, že problém budoucnosti teplárenství patří k nejdůležitějším. A místopředseda Teplárenského sdružení Tomáš Drápela dodává že „teplárenství prochází snad nejtěžší krizí své historie“.