Toshiba hledá další vlastníky pro Westinghouse

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: profimedia.cz

Americký lobbing za zakázku na stavbu dalších dvou jaderných bloků jihočeského Temelína získá ještě pikantnější nádech než dosud. Společnost Westinghouse, která sice sídlí ve Spojených státech, ale vlastní ji japonská Toshiba, zřejmě bude mít další majitele.

Toshiba už najala poradce ze společnosti JP Morgan, aby jí pomohli s prodejem významného podílu ve Westinghousu. Potvrzují to informace deníku E15 i zprávy zahraničních médií. Podle britského listu Sunday Express se může Toshiba zbavit až 49procentního podílu.

„Toshiba zvažuje několik variant,“ řekl deníku E15 vládní zmocněnec pro rozšíření temelínské elektrárny Václav Bartuška, který v minulosti jednal s nejvyšším vedením japonské společnosti. Podle dřívějších informací by Japonci například mohli prodat dvacetiprocentní podíl, který získali loni od americké společnosti Shaw. Dnes Toshiba vlastní 87 procent Westinghousu – firmy, kterou v Česku mnozí stále pasují do role favorita temelínského tendru. Prodej části Westinghousu zájemcům z další země může posílit dojem, že vlastně nejde o americkou společnost. To by oslabilo argument, že vítězství firmy v tendru posílí česko-americké vztahy.

Washington považuje za rozhodující, že Westinghouse má sídlo a vytváří pracovní místa v Americe. Tam také začíná stavět moderní reaktory AP 1000, které nabízí i pro Temelín, byť nejdále v tomto směru pokročil v Číně.
Václav Bartuška neočekává, že by se Toshiba chtěla zbavit celého Westinghousu, který vlastní know-how na stavbu tlakovodních reaktorů. Budoucnost by měl mít právě tento typ, zatímco pochybnosti se týkají varných reaktorů, které byly například ve Fukušimě.

**

Westinghouse je tradičně americká firma, kterou na konci minulého století koupil britský stát. Ten ji ovšem v roce 2006 prodal Toshibě za 5,4 miliardy dolarů. Japonci pak přenechali menší podíly dalším zájemcům, deset procent Westinghousu získala kazašská firma Kazatomprom. Smyslem transakce bylo využít
lepšího přístupu k zásobám uranu v Kazachstánu.

Kromě Westinghousu usiluje o zakázku na dostavbu Temelína také francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škody JS s Rosatomem. Westinghouse se prezentuje také jako silná evropská společnost – vzhledem k četným aktivitám. Pokud by ovšem firma zvítězila v Temelíně, byl by to možná její první evropský projekt AP 1000. Tento typ reaktoru sází na takzvanou pasivní bezpečnost, tedy přirozené síly typu zemské gravitace, u nichž není zapotřebí přívod elektřiny. To se po fukušimském neštěstí jeví jako výhoda, kritici naopak tvrdí, že pasivní prvky bezpečnosti ještě nejsou dostatečně prozkoušené.