Turecko chce mít třetí jadernou elektrárnu, jedná s Westinghouse

ilustrační foto jaderné elektrárny

ilustrační foto jaderné elektrárny Zdroj: Paks

Turecko zahájilo předběžná jednání o stavbě třetí jaderné elektrárny v zemi s americkou společností Westinghouse, která je součástí japonské skupiny Toshiba. Turecko se dohodlo na stavbě své první jaderné elektrárny s ruským Rosatomem teprve před třemi lety a loni podepsalo s japonsko-francouzským konsorciem dohodu o druhém jaderném projektu.

Jednání s Westinghouse povede turecká státní energetická společnost EUAS a budou trvat šest měsíců. Pokud skončí dohodou, vypracuje Westinghouse projekt, zajistí výstavbu a postará se i o provoz, dodávky paliva, údržbu, obsluhu i vyřazení z provozu, uvedla firma.

Loni Turecko podepsalo dohodu o výstavbě druhé turecké jaderné elektrárny na břehu Čermého moře s konsorciem japonských společnosti Mitsubishi Heavy Industries a Itochu Corporation spolu s francouzskou GDF Suez. Celkové náklady na projekt se odhadují na 22 miliard dolarů (asi 490 miliard Kč).

První tureckou jadernou elektrárnu postaví ruská státní společnost Rosatom, s níž se Ankara dohodla v roce 2011 na projektu za 20 miliard dolarů nedaleko pobřeží Středozemního moře. Stavba by měla začít v polovině roku 2015 a elektrárna by měla elektřinu začít dodávat o čtyři roky později.

Obrat k jádru by měl snížit závislost Turecka na dovozu ropy a zemního plynu. Turecká ekonomika rychle roste a země dováží skoro 97 procent energie, kterou potřebuje.