Turecko už nechce být jen „montovnou“, vyrobí vlastní dopravní letadlo

Airshow v Istanbulu

Airshow v Istanbulu Zdroj: istanbulairshow.com

Airshow v Istanbulu
Airshow v Istanbulu
Airshow v Istanbulu
Airshow v Istanbulu
Airshow v Istanbulu
11
Fotogalerie
Turecké ambice rostou. Země chystá vlastní regionální dopravní letadlo. S vývojem stroje, který by mohl světlo světa spatřit v roce 2023, mají Ankaře pomoci zahraniční výrobci v čele s Boeingem.

„Pokračujeme v našich studiích výroby regionálního letadla,“ prohlásil turecký ministr dopravy Lütfi Elvan během slavnostního zahájení leteckého veletrhu v Istanbulu. „Proběhla náročná schůzka s našimi přáteli, během měsíce sdělíme konkrétnější výsledky,“ dodal.

Turecko začalo o výrobu vlastního dopravního letadla se středním doletem usilovat před dvěma lety. Minulý rok vicepremiér Ali Babacan oznámil, že vláda chce navázat spolupráci se zavedeným výrobcem, aby vývoj nemusel probíhat od úplných začátků, ale mohl se odrazit od již existujícího základu.

OBRAZEM: Airshow v Istanbulu

Podle Elvana nyní Turecko jedná s jedenácti společnostmi, které jsou schopny vyvinout letadlo až pro 120 cestujících.

Šéf turecké pobočky Boeingu Bernard J. Dunn uvedl, že americký gigant spolupráci na výrobě tureckého letadla nevylučuje. „Zatím jsme nedostali žádnou žádost (o spolupráci). Pokud se tak stane, budeme ji zvažovat,“ řekl.

Vývoj musí probíhat v Turecku

Elvan zdůraznil, že Turecko nechce být jen „montovnou“ letadel ze zahraničních komponentů. Kromě samotné výroby letounů by měl v Turecku probíhat i vývoj platformy a výroba klíčových součástek.

Spolupráce s domácími výrobci bývá součástí například zbrojních kontraktů pro tureckou armádu. V Turecku tak mnohdy probíhá finální montáž zahraničních vojenských vrtulníků, aby dodavatelé této podmínce vyhověli. Turecké firmy se přitom na vývoji podílejí stále ve větší míře. Bojový vrtulník TAI/AgustaWestland T129, který turecká armáda letos zařazuje do výzbroje, sice jako základ využívá konstrukci italsko-britské firmy, společnost Turkish Aerospace Industries jej ale osadila palubními přístroji a zbraňovými systémy místní výroby a provedla další úpravy.

Rostoucí turecká ekonomika láká české podnikatele