Tvůrce známých kytar Cremona dostal druhou šanci. Západočeskému Strunalu má pomoci e-shop Amazonu

Jak se vyrábějí nástroje v Lubské továrně Strunal Schönbach

Jak se vyrábějí nástroje v Lubské továrně Strunal Schönbach Zdroj: e15 Michal Nosek

Strunal-Schönbach
Jak se vyrábějí nástroje v Lubské továrně Strunal Schönbach
Lukáš Mikeska, nový šéf Strunalu
Jak se vyrábějí nástroje v Lubské továrně Strunal Schönbach
Jak se vyrábějí nástroje v Lubské továrně Strunal Schönbach
34
Fotogalerie

Krajský soud v Plzni povolil reorganizaci západočeského výrobce hudebních nástrojů Strunal-Schönbach. Ten dříve proslul například výrobou kytar Cremona, které dokázaly během let v tehdejším socialistickém Československu i kvůli složitě přístupné zahraniční produkci ze Západu masově zlidovět.

V posledních několika letech rostoucí obchodní problémy firmy vyvrcholily pádem do insolvence. Předloni se při tržbách 27 milionů propadla do ztráty přes třináct milionů, loni dosáhla tržeb 31 milionů a ztráty 15,5 milionu.

Strunal ale dal do kupy záchranný plán, který soud posvětil už v závěru dubna. Plán ovšem nepočítal s jediným. S pandemií koronaviru.

Ke dni podání insolvenčního návrhu firma evidovala závazky ve výši 59,5 milionu korun. Největší částku si nárokuje společnost Aspell, přes 43 milionů. Téměř 600 tisíc požaduje Finanční úřad Karlovarského kraje.

„Dlužník předložil reorganizační plán přijatý alespoň polovinou všech zajištěných věřitelů a alespoň polovinou všech nezajištěných věřitelů,“ uvedla v závěru dubna samosoudkyně Krajského soudu v Plzni Ivana Parvoničová, jak uvádí zápis v insolvenčním rejstříku.

„Reorganizace dlužníka není nepřípustná a insolvenční soud v této fází řízení neshledal důvody pro zamítnutí návrhu na její povolení,“ dodala.

Strunal Schönbach je nástupnickou firmou legendární značky Cremona Luby s více než třísetletou tradicí. Do výrobního sortimentu patří vedle kytar také housle, violy, violoncella či kontrabasy. 

Naplnění ozdravného plánu ovšem naráží na propad globální ekonomiky. „Schválení reorganizačního plánu je pro nás velkým úspěchem. Na druhou stranu koronavirus má brutální dopad na byznys včetně našich hlavních odbytišť, tedy Kanady, Ameriky či Ruska,“ řekl deníku E15 šéf Strunalu Lukáš Mikeska.

Specifickou komplikací jsou pro firmu zavřené hudební školy, a to třeba i v postupně se uvolňující Číně. „Je pravděpodobné, že reorganizační plán budeme muset upravit, a to možná i výrazně,“ dodává Mikeska. 

Jedním z receptů firmy má být intenzivní sázka na růst prodejů skrze globální e-shop Amazon. Zabrat má na globální klienty i nová řada houslí s vysokým podílem ruční práce či elektrické housle. Zásadní odbyt ale firma očekává z tradičních kamenných obchodů.

„On-line tržby stále tvoří menší část prodejů,“ dodává Mikeska s tím, že Strunal je zhruba na třetině svých dříve plánovaných tržeb. 

Mikeska zároveň nástrojáře skrze svou firmu Silverline Capital vlastní, povolením reorganizačního plánu ovšem stoprocentní podíl ve Strunalu přejde na nového investora, kterým je firma Finale Bridge International. Změnu vlastníka už posvětili i věřitelé Strunalu, mezi nimiž figuruje například domácí Equa Bank. 

Příštím důležitým datem pro firmu bude letošní 7. září. Na tento den totiž plzeňský soud svolal schůzi věřitelů Strunalu, na které se stanoví objem vymahatelných pohledávek vůči firmě.